Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Itálie

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Itálie
 
Titulek: Itálie
Datum vložení: 25.6.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rozloha: 301 278 km2
Hlavní město: Roma (Řím)
Měna: dříve 1 italská lira, nyní 1 Eur
Úřední jazyk: italština
Nejvyšší hora: Monte Bianco 4807 m
Nejdelší řeka: Pád 652 km
Největší jezero: Lago di Garda 370 km2
Státní zřízení: pluralitní republika s dvoukomorovým parlamentem
Národnostní složení: Italové 95%, Sardiňané 2,5%, Rétové 1%, ostatní 1,5%
Náboženská příslušnost: římští katolící 84%, bez vyznání 14%, ateisté 2%

Itálie je země mnoha tváří. Je zvláštní, je výjimečná, má své kouzlo. Je sladká, božská, veselá, šťastná, temperamentní a nespoutaná. Připadá vám, že tato charakteristika by se spíše hodila na osobu než na zemi? Snad ano, ale Itálie je opravdu zemí protikladů (a to doslova). A právě možná to ji činí světoznámou.

Jazyk - Italština
Italština patří spolu s většinou jazyků evropských, indických a některými asijskými jazyky do indoevropské jazykové skupiny. Řadíme ji do skupiny jazyků románských.

Římské umění
architektura: Charakteristická kombinace oblouku a architrávu, zděné klenby a dekorativní použití architektonických prvků. Římané byli vynikající technici; využívali všech tehdy známých stavebních principů. Vytvořili "ideální" model římského města s typickými stavbami: bazilika, divadlo, amfiteátr, cirk, termy, fóra…. Hlavním stavebním materiálem byl kámen, cihly, novinka lité zdivo (obdoba betonu), mramorové obklady.

Koloseum – bylo dokončeno roku 80 n.l. Nero změnil údolí v jezero, nad kterým se tyčila jeho obrovská socha, zvaná Kolos. Koloseum vyhovovalo dokonale zápasům divoké zvěře a gladiátorů; a dík čtyřem pořadím, do kterých se členily stupně hlediště, se do něho vešlo skoro 4500 diváků na sezení a 5000 na stání.

Sochařství
V Římě bylo velmi oblíbené řecké umění. Byly prováděny četné kopie; proto se někdy těžko odlišuje, co je římské a co řecké. Přínosem římského sochařství je realistický portrét.

Malířství
Malovali architektonické prvky. Znali barevnou i tvarovou perspektivu. Uplatňovali ornament, malovali scény jako z divadla. Mozaika se uplatňovala i na stropě a podlaze. Malovali portréty enkaustikou; jsou to tzv. fajjúmské desky.

Kuchyně
Italská kuchyně je vynikající, počítá se ke třem nejlepším kuchyním na světě. Podle produkce zemědělských plodin se dělí na tři základní oblasti: severní, střední a jižní. Z masa je nejoblíbenější maso telecí. Maso se většinou dusí, peče nebo griluje. Častou součástí jídelníčků bývají kuřata, na jejichž úpravu vlastní italská kuchyně řadu skvělých receptů - na víně, s rajčaty, s paprikami apod. Italové dovedou skvěle využívat darů svého moře (frutti di mare) - ústřic, mušlí, raků, krabů, humrů, langust, sépií, mnoha druhů ryb - k přípravě široké palety chutných pokrmů. Italové mají ve velké oblibě polévky. K mnohým polévkám podávají čerstvě nastrouhaný parmazán. V jižní Itálii jsou již po staletí denním pokrmem těstoviny. Oblíbené jsou také těstoviny zelené, připravené se špenátem.
V severní Itálii je denním pokrmem rýže. Nejčastěji se podává jako hlavní pokrm (např. milánské rizoto). Pro mnohé pokrmy se rýže dusí ve víně a vývaru, pak se míchá se šunkou, hráškem, kuřecím masem, játry, korýši apod.
Pizzy se podávají k vínu, pivu, jako hlavní chod, malé pizzy jako předkrm (předkrmy se podávají téměř ke každému obědu). Zelenina je oblíbená v celé zemi - zejména chřest, baklažány, artyčoky, tykvičky, fenykl, rajčata a papriky... Při přípravě mnoha italských pokrmů je nezbytný určitý sýr, který pokrmu dává určitou konzistenci a správnou chuť - Mozzarella, Gorgonzola, Parmagiano - a přísada bylinek a koření - petrželka, origano, šalvěj, bazalka, rozmarýn, fenykl...

Průmysl a móda
Významné je těžké strojírenství. Ve strojírenství je hlavním průmyslovým oborem výroba aut. Fiat v Turíně vyrábí 80% všech aut. Z dalších výrobců aut stojí za zmínku Milano (Alfa Romeo), Neapol (Alfa Sud), Maranello (Ferrari). Produkují se také letadla, motocykly a skútry (Cagiva, Aprilia, Ducati, MV Agusta), bicykly (Colnago, Campagnolo). Dalšími důležitými odvětvými jsou eletronika a kancelářská technika. V chemickém průmyslu je významná petrochemie, síť čerpacích stanic Agip. Nejdůležitějšími centry základního chemického průmyslu je Miláno a Turín. Kaučuk se vyrábí v Ravenně. Sklářský průmysl je v městech Murana a Pisa.
Itálie je též světově známá textilním průmyslem a módou. Módními značkami jsou Giorgio Armani, Gianni Versace, Donatella Versace, Dolce&Gabbana či Gucci atd. Relativně levnější oblečení nabízí Terranova, jeansový král Diesel. Na pomezí módy a sportu bilancuje odvětví výroby sportovních potřeb.

Italská města
Roma (Řím) - Hlavní a největší město Itálie se rozkládá na řece Tibeře, 25 km od pobřeží Tyrhénského moře. Říká se mu "věčné město" - hlavním městem je od roku 1870. Podle pověsti založil Řím Romulus, bájný syn římského boha války Marta. Řím není střediskem průmyslu, je však důležitým centrem vzdělávání, knihoven a muzeí. Cinetta, největší ateliéry filmového italského průmyslu, poskytuje možnost vidět slavné osobnosti světa filmu na módní Via Veneto. Nejznámějším římským fotbalovým týmem je Lazio Roma.

Milano (Milán) - Město na severu země v Lombardii se v období průmyslové revoluce rozvinulo v hospodářsky nejvyspělejší italské město. Spolu s městy Turín (Torino) a Janov (Genova) tvoří největší ekonomickou a hospodářskou sílu současné Itálie. Trojhvězdí měst je také nazýváno "průmyslový trojúhelník". Na náměstí Piazza Duomo, považovaném za střed města, se do oblak tyčí katedrála v gotické změti věží a věžiček. Je to největší gotická stavba v Itálii a třetí největší katedrála na světě. Milano je městem módy a také se chlubí i fotbalovými kluby Inter Milano a AC Milano.

Torino (Turín) – Druhé největší město v severní Itálii. Leží na řece Pád. K rozvoji města výrazně přispěl růst automobilového koncernu Fiat. Malebné centrum města má pravoúhlý systém ulic s prostornými náměstími a širokými bulváry. Turín je také pyšný na svůj fotbalový klub Juventus Torino. Ve statistikách z roku 2001 je uvedeno, že Juventus je snad nejpopulárnějším klubem v Itálii vůbec.

Napoli (Neapol) - Je námořním přístavem a centrem cestovního ruchu. Třpytící se hladina Neapolského zálivu a sopka Vesuv vytváření charakteristické panorama města, ve kterém se nacházejí nejlepší muzea světa i nejhorší chudinské čtvrti Evropy s vysokou kriminalitou.
Pro milovníky aut nebude překvapením, že zde sídlí firma Alfa Romeo.

Bologna (Boloňa) - Bologna je univerzitní město. Místní univerzita je však nejstarší na světě, byla založena již v roce 1088. Před náměstím stojí gotická katedrála Basilica di San Petronio ze 14. stol. Mezi dominanty města patří 97 m vysoká věž Torre degli Asinelli. Město je velmi důležitou dopravní křižovatkou, protože vlaky ve směru sever-jih projíždí většinou přes toto město.

Venezia (Benátky) - Lagunové město je spojováno s romantickou láskou, ale i s tragičností smrti. O turistické průvodce Benátkami zajisté není nouze. Hlavními monumenty historie jsou určitě Basilica di San Marco. Pravými symboly jsou ponti – mosty. Mosty drží pohromadě a spojují všechny ty malé i velké ostrovy a ostrůvky tvořící lagunové město. Prý je jich na 400 a vedou přes asi 177 kanálů. Nejznámějšími mosty jsou Ponte di Rizoto. Benátek je stejně jako v minulosti Canal Grande, lemovaný paláci nejvýznamnějších a nejbohatších rodin.





Hodnocení: (hodnotilo 107 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info