Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Jižní Korea

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Jižní Korea
 
Titulek: Jižní Korea
Datum vložení: 15.11.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
JIŽNÍ KOREA

Oficiální název: Korejská republika
Poloha: Východní Asie, Korejský poloostrov
Hlavní město: Soul
Další města: Pusan, Masan
Rozloha: 98 873 km2
Počet obyvatel: 48 mil. obyvatel
Správní členění: 9 provincií, 6 statutárních měst
Úřední jazyk: korejština
Měna: 1won = 100 čonů

HISTORIE:
První státní útvar vnikl na území dnešní republiky už na přelomu letopočtu, a v 7. století byla země definitivně sjednocena. Invazi Japonska odrazila Korea s pomocí Číny na konci 16. století. V letech 1876-1885 byla evropskými velmocemi a USA prolomena dlouholetá izolace země. Císařstvím se Korea prohlásila roku 1897. V průběhu rusko-japonské války roku 1905 okupována Japonskem a prohlášena japonským protektorátem, v roce 1910 byla připojena k Japonsku. Po roce 1945 osvobozena americkou a sovětskou armádou a demarkační linie na 38. rovnoběžce se v důsledku odlišného vývoje stala hranicí mezi Severní a Jižní Koreou. Korejská republika byla vyhlášena 15. 8. 1948, krátce poté vznikla KLDR (Korejská lidově demokratická republika). 25. 6. 1950 rozpoutala Severní Korea válku, která skončila příměřím v roce 1953 (jednání o sjednocení poloostrova probíhají doposud). Protože byl ostrov rozdělen a válečný stav přetrvával, byl i v Korejské republice aplikován značně despotický režim a bylo pravidlem, že liberálně smýšlející prezidenti byli záhy odstraněni. Od konce 60. let, zejména v souvislosti s prudkým ekonomickým rozvojem, dochází však k postupné liberalizaci veřejného života. V prezidentských volbách v roce 1992 byl zvolen první civilní prezident od roku 1961. Dnes patří Korejská republika k vysoce rozvinutým průmyslovým státům a je počítána mezi tzv. asijské tygry.

PODNEBÍ: Počasí je srovnatelné s počasím v Evropě, v zímních měsících ( především v lednu) teplota klesá pod bod mrazu - průměrně 3 stupně pod nulou a nejteplejší měsíce jsou stejně jako u nás červenec a srpen, teplota se pohybuje okolo 26 stupňů.

ZAJÍMAVOSTI:
Jižní Korea leží ve východní Asii na jižní části Korejského poloostrova, obklopena Japonským mořem a Žlutým mořem, na severu pak Severní Koreou. Povrch země je převážně hornatý, ale na jihu země se rozkládají široké pobřežní nížiny. Nejvyšší horou je Halla-san 1950 m n. m. Korea je na velmi vysoké životní úrovni.
Tato turisty zapomenutá země je symbolem překotného asijského rozvoje a vitality. Korea je úchvatnou zemí s dlouhými písečnými plážemi, typickými památkovými oblastmi a také svébytnou kulturou. Pod moderním povrchem však stále žijí šamanské, konfuciánské a buddhistické tradice, mezi mrakodrapy se vynořují tichá zákoutí svatyní a klášterů. Členitý reliéf poloostrova je nesmírně bohatý na přírodní krásy, pokroucené borovice na skalách, rozeklané skalní soutěsky.

HOSPODÁŘSTVÍ: Jižní Korea je zemí s dynamicky se rozvíjejícím moderním průmyslem. Podstatnou část zemědělství tvoří rostlinná výroba. Pěstuje se zde: rýže, kukuřice, ječmen, pšenice, batáty, maniok, proso, sója, zelenina, ovoce, tabák, bavlna a konopí.
Chov hraje druhořadou roli - skot, prasata, drůbež. Dlouhou tradici má chov bource morušového.

PRŮMYSL: Zásadní význam má rybolov.
Z nerostných surovin se zde těží: černé uhlí, rudy wolframu, žele, mědi, zinku, cínu, olova, ale také azbest, zlato a stříbro.
Základním energetickým zdrojem jsou jaderné elektrárny.
Na nejvyšší úrovni jsou v textilním průmyslu (bavlna, hedvábí), potravinářském průmyslu, dále je zde chemický a rafinérský, hutnictví železa a barevných kovů, strojní a elektrotechnický průmysl, výroba aut a lodí.
Dopravní síť je zde průměrná. V přepravě zboží hraje hlavní roli železniční doprava a přímořská doprava. Hlavní přístavy jsou: Pusan, Inchon, Ulsan, atd..
Jižní Korea vyváží především elektronické výrobky, látky, oděvy, lodě, osobní automobily, hutní a ocelové výrobky, obuv
Obchodní vztahy udržuje Korea především s Japonskem, USA a Čínou.





Hodnocení: (hodnotilo 82 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info