Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

JAPONSKO

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > JAPONSKO
 
Titulek: JAPONSKO
Datum vložení: 15.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Japonsko leží na severu východní polokoule. Je to oblast častých zemětřesení, protože se zde střetavají dvě desky zemské kůry. Mezi hlavní japonské ostrovy patří Hokkaido, Honšú, Šikoku a Kjúšú - a tisíce menších. Japonsko z jedné strany omývá Tichý oceán.
Z druhé strany ostrov Hokkaido-Ochotské moře, Honšú - Japonské moře a Kjúšú - Východočínské moře. Průliv Cušima je mezi ostrovem Kjúšú a Cušima, mezi ostr. Hokkaido a Honšú je Cugarský průl. a mezi ostr. Kjúšú a Osumi je průl. Osumi.

ROZLOHA: okolo 375mil.km2 (téměř 5x větší než ČR), /z toho ostrov Honšú 231 000km2, Hokkaidó 84 000km2, Kjúšú 42 000km2, Šikoku 19 000km2)

Přibližně 80% povrchu pokrývají hory a lesy. Hlavním a nejznámějším pohořím jsou Japonské alpy na ostr. Honšú. Na ostatních ostr. se jedná pouze o hory příkré. Největší nížina se rozkládá u Tokijského zálivu, jmenuje se Kanto a dále nížina Kansai. Největší hora Japonska je Fudži-san.(3776m.n.m.).

Japonské ostrovy leží v cestě Tropickým bouřím-Tajfunům, ty přicházejí většinou v létě nebo na začátku podzimu. Klimatické podmínky jsou velmi složité a jsou způsobeny hornatostí a protáhlím tvarem souostrový. Mezi ostrovem na severu a na jihu (na S Hokkaido a na J Rúkjú) jsou velmi velké rozdíly teplot.
Největší jezero Japonska je Biwa (674km2),nejhlubší je Tazawa(423m)
Japosko je nejvíce bohaté na dřevo, ale dřevo dováží protože si to své šetří. Má také atomové zdroje, vodní i tepelné. Jinak ropu a většinu surovin dováží.
Japonci se převážne živí rybolovem, ale také chovají drůbež. Hlavní plodinou je rýže, ale pěstují zde také citrusy(mandarinky) pšenici, cukr.třtinu, cukr.řepu.
Japonsko má 124 000 000 obyvatel. Je konstituční monarchie v čele s císařem. Japonci jsou velmi skromní, zdvořilí, uctivý a hlavně pracovití lidé. Snaží se dosáhnout co nejlepších výsledků už od dětství. Vytvořily si své náboženství -Šintoismus - a uctívají bohyni SLUNCE.
Mimo jiného mají Japonci všestraně vyvinutou kulturu. Mají speciální * divadlo - vněmž mají herci na obličeji masky. *a hudbu. Svět se učí od Japonců především jejich vztahu k přírodě. Z proslulích japonských zahrad se i k nám rozšírilo pěstování bonsaje. Krásou vyniká i japonský způsob úpravy květin - IKEBANA.
Japonsko je hospodářsky nejvyspělejší země Asie. Má vysoce rozvinutý průmysl, služby, zemědělství a nedostatek nerostných surovin a půdy.
Hlavní město: Tokyo
Úřední jazyk: japonština
Měna: 1 jen (JPY) = 100 senů Počet obyvatel: 126,9 miliónů
Rozloha: 377 835 km2 - lesy 66,5 % - zemědělská půda 14,1 % - vodstvo 0,3 % - ostatní 19,1 %
Náboženství: - Šintoisté 39,5 % - Buddhisté 38,3 % - Křesťané 3,9 % - Ostatní 18,3 % Etnické složení: - Japonci 99,2 % - Korejci 0,6 % - Ostatní 0,2 % (většinou Číňani a Brazilci)
Členství: APEC,OECD, OSN

Podnebí:
Je monzunové, na severu mírné, ve střední části subtropické a na jihu přechází k tropickému. Zimní monzun přichází z asijské pevniny a ochlazuje ji,teplý letní monzun je nejsilnější na jihozápadě a je doprovázen vydatnými dešti. Průměrné lednové teploty jsou od -10 °C na severu, do 18 °C na jihu, červencové 17-27 °C. Průměrné roční srážky na severu 1 000 mm, na jihu i přes 4 000 mm.
Nerostné suroviny: Japonsko nemá velká ložiska nerostných surovin. Těžba je v Japonsku zanedbatelná a nevýznamná (uhlí, rudy olova, zinku, mědi, stříbra, pyrity, síra, sůl). Proto zjískávají 90 % surovin dovozem.
Průmysl:Vysoce rozvinutý průmyslový stát s intenzívním (vzhledem k malému množství orné půdy) zemědělstvím, významně zapojený do mezinárodního obchodu. Hospodářským potenciálem zaujímá 2. místo na světě, objemem zahraničního obchodu 3. místo. Významné centrum vědy a výzkumu světově důležitý vývozce kapitálu, investic a vyspělých technologií. Hrubý národní produkt 37 560 USD/obyv. (1994, z nejvyšších na světě). Ekonomicky aktivních 53,2% obyvatel (1994), z nich 5,6% pracuje v zemědělství, 32,4% v průmyslu. Orná půda a trvalé kultury pokrývají 11,8% území (z toho 69% zavlažováno), louky a pastviny 1,8%, lesy 66,7%. Zemědělství je vysoce produktivní. Hlavní plodinou je rýže (15 miliónů tun, 1992, nejvyšší hektarový výnos na světě), dále pšenice, brambory (3,4 miliónů tun, 1994), batáty, luštěniny, sója (260 000 tun), zelenina (14-16 miliónů tun), čajovník (86 000 tun čaje, 1994), cukrová řepa i třtina (915 000 t cukru), tabák, chmel, ovoce mírného (jablka) i tropického pásma (1,6 miliónu tun mandarinek, 1. místo na světě), vinná réva. Živočišná výroba druhořadá; chov prasat (10,6 miliónů kusů, 1994), skotu (5 miliónů kusů), drůbeže. Významný rybolov (8,7 miliónů tun, 1993), chov perlorodek a ústřic.
HL. MĚSTO : Tokio, další města : Yokohama,Osaka,Kóbe, Nagoja, Sapporo, Kjóto.
města : Hirošima a Nagasaki. Na konci 2.svět. války na ně americká vojska svrhla atomové bomby,které zahubily statisíce lidí.





Hodnocení: (hodnotilo 86 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info