Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Nizozemsko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Nizozemsko
 
Titulek: Nizozemsko
Datum vložení: 2.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Nizozemsko

Země: Nizozemsko
Oficiální název: Nizozemské království
Kontinent: Evropa
Rozloha: 41 526 km2(včetně vodních ploch, které zaujímají 7 587km2)

Počet obyvatel: 16 491 461 (červenec 2006)
Nejvyšší hora: Vaalsberg 321 m
Nejdelší řeky: Rýn 1326 km (v zemi 150 km), Maas/Meuse 930 km (v zemi 300 km)
Státní zřízení: konstituční monarchie s jednokomorovým parlamentem (v současnosti královna Beatrix I.).
Největší města: Rotterdam 1 060 000, Amsterodam (hl. město) 1 055 000, 's-Gravenhage (Haag) 705 000
Úřední jazyk: holandština
Národnostní složení: Nizozemci 95,2%, Turci 1,4%, Marokánci 1,1%, Němci 0,3%, ostatní 2,0%
Náboženská příslušnost: římští katolíci 34%, holandská reformní církev 17%, kalvinisté 8%, muslimové 3,2%, ostatní 0,8%, bez vyznání 37%
Měna: 1 euro = 100 centů
Průměrný věk dožití obyvatel: 78,96 let (2006)
Struktura HDP: zemědělství, lesnictví a rybolov 4,2%, těžba 3,7%, průmysl 22,5%, stavebnictví 5,9%, služby 63,7%


Povrch:Severní ploché pobřeží Nizozemska je lemováno dlouhým obloukem Západofríských ostrovů, uzavírajících mělké watové moře Waddenzee. Jejich severní pobřeží je tvořeno až 70 metrů vysokými a několik kilometrů širokými pásmy písečných přesypů a lavic. V provincii Zeeland na jihozápadě se řeky Rýn (ramena Lek a Waal), Maasa a Šelda vlévají do Severního moře rozsáhlou deltou, kterou tvoří jejich nálevkovitá ústí (estuária) a ostrovy. Po katastrofální záplavě v roce 1953 byla většina estuárií a mořských zálivů uzavřena, 32 km nových ochranných hrází a jeden vstup byl přehrazen hrází přílivovou. Námořní dopravě slouží nová vodní cesta spojující Rotterdam s mořem, a ústí řeky Šeldy, která umožňuje vstup do belgického přístavu Antverpy. Ploché nížiny s jílovitými půdami na severu ustupují směrem do vnitrozemí a na jihovýchod jen mírně zvlněnému terénu písčitých usazenin. Téměř polovina země leží pod úrovní mořské hladiny. Nizozemsko hraničí na východě s Německem a na jihu s Belgií. V 15. až 17. století nastává velký rozmach stavby větrných mlýnů. V 19. století byla zavedena parní čerpadla, s jejichž pomocí byl roku 1852 získán polder Haarlemmermeer. V jeho severovýchodním cípu leží 4 m pod úrovní moře velké mezinárodní letiště Schiphol.
Osudovou chybou pro obyvatele monarchie byl rok 1953, kdy v lednu postihly zemi katastrofální záplavy právě vinou špatného zabezpečení proti mořské vodě. Každý si totiž postavil hráz pouze na svém pozemku, tedy byly různě velké, pevné, ale hlavně málo stabilní. To mělo za následek úmrtí stovek lidí, zaplavena byla třetina země. Od zmíněného roku 1953 se do roku 2001 postavil systém přehradních nádrží, které jsou stejné a hlavně pevné a již odolné proti přívalům masy vod a tedy chrání téměř celou zemi.


Podnebí: Léta jsou poměrně chladná, přestože některé dny mohou být velmi teplé; zimy jsou většinou mírné a vlhké. Větry ze severu mohou přinášet na jaře chladné počasí, zvláště na severu a východě země. Déšť je častý, avšak většinou lehký a rovnoměrně rozložený v průběhu celého roku. Pro podzim je typická velká oblačnost a mlhy. Průměrná teplota v zimě 3 a v létě 16 .Roční průměr srážek je 320mm.


Obyvatelstvo: Nizozemsko je nejhustěji zalidněným státem v Evropě (450 obyvatel na km2), 90% jeho obyvatel žije ve městech. Nizozemsko rozvíjí své bohaté kulturní dědictví, zvláště hudbu a výtvarné umění.Národnostní složení- Nizozemci 95,2%, Turci 1,4%, Marokánci 1,1%, Němci 0,3%, ostatní 2,0%

Zemědělství: Asi čtvrtina Nizozemska zabírá orná půda a třetina pastviny. Hlavními oblastmi chovu prasat a skotu jsou pobřežní provincie Friesland. Země je tradičním vývozcem sýra, másla, drůbeže, vajec, slaniny a dalších masných výrobků. Potraviny včetně tabáku představují více než 20% hodnoty vývozu země. Charakteristickým prvkem krajiny zejména na západě jsou pole, na kterých se pěstují cibulovité rostliny. Nizozemsko je největším vývozcem květinových cibulí na světě. Také řezané květiny - tulipány, růže, chryzantémy a lilie - se distribuují po celém světě. Silně se snížil rozsah lesů a bažin

Průmysl:strojírenský, elektrotechnický, hutnický, chemický, petrochemický, potravinářský, textilní, broušení diamantů. Významná tranzitní přeprava( přístav Rotterdam je největší na světě).
Dovoz: stroje, ropa, textilní a dopravní prostředky, železo a ocel, oděvy, barevné kovy, potravinové Vývoz: Stroje, textilní a chemické výrobky, ropa, maso, železo a ocel, zelenina, květiny,
Nerostné suroviny: Mezi hlavní nerostné suroviny Nizozemí patří zejména zemní plyn a mořská sůl, v minulosti se zde ve velkém těžilo černé uhlí. Holandsko je největší vývozce zemního plynu v Evropě, který těží v Severním moři.

Společenství: Je členem EU, NATO. Nizozemsko je konstituční monarchie v čele s králem (trůn je dědičný v mužské i ženské linii podle zásady prvorozenosti; v současnosti královna Beatrix I.). Zákonodárným sborem jsou dvoukomorové generální stavy. První komora je Senát (75 členů, funkční období 4 roky), druhou komoru tvoří Poslanecká sněmovna (150 členů, funkční období 4 roky). Výkonná moc je v rukou krále a vlády v čele s předsedou.Korunním princem je Willem Alexander.

Dějiny: Ve starověku se na území dnešního Nizozemska usídlily germánské a keltské kmeny, které mezi sebou soupeřily o moc. Přibližně v 10. století došlo k rozdrobení země na jednotlivá knížectví, ve kterých vznikají města s kvetoucím obchodem a řemesly. Po několika pokusech o sjednocení se celé území dostalo v roce 1477 do rukou Habsburků. Dějiny Nizozemska, Belgie a Lucemburska jsou navzájem úzce propojeny. V historii byla učiněna řada pokusů učinit z nich jeden celek.


Osobnost:Rembrandt (celým jménem Rembrandt Harmenszoon van Rijn, (15. července 1606, Leiden - 4. října 1669, Amsterdam) byl nizozemský malíř.
Rembrandt vnesl do své malířské tvorby šerosvit neboli temnosvit, způsob malby, který pracuje s kontrasty světla a stínu. Za svůj život namaloval Rembrandt nesmírné množství obrazů a pláten. Zajímavé je velké množství autoportrétů. Rembrandt za svůj život namaloval na 800 obrazů, 300 grafických listů a 2000 kreseb.


Města:
Hlavním městem Holandska je Amsterdam založený jako přístavní městečko ve třináctém století při ústí řeky Amstel.Rozkládá se na bahnitých ostrovech a má kolem osmi set mostů. Domy jsou postaveny na sloupech a kůlech kvůli nebezpečí záplav.Amsterdam je oficiálním hlavním městem, ale sídlo vlády se nachází stejně jako Evropský soud v Haagu. Amsterdam je mimo jiné i velice oblíbeným městem kvůli volnějším zákonům, které země má. Město prošlo legalizací měkkých drog a v současné době i velice diskutovaném manželství homosexuálních párů.
Druhým největším městem je Rotterdam a se svými 1 069 000 obyvateli také největším přístavem na světě. Byl postaven, aby vyhověl nárůstu námořní dopravy Evropského společenství přes údolí Rýna.


Turistické zajímavosti:
Hoge veluwe- Narodní park s lesy ,uprostřed se nachází muzeum a významnými obrazy a dalšími mistrovskými díly.
Katedrála Svatého Jana-nejkrásnější katedrála v Nizozemí znakem jsou opěrné pilíře
Schiermonnikoog-tkz.ostrov šedých mnichů s nejširší pláží v Evropě
Kinderdijk-kulturní dědictví Nizozemska.Impozantní krajina s 19 větrnými mlýny.
Pro turisty velice lákavá země –, město Delft proslavené výrobou keramiky – delftská fajáns.
- královské město Haag
- květinové zahrady v Keukenhofu
- Leiden s nejstarší holandskou univerzitou
- sýrařské městečko Eidam
- rybářské městečko Volendam
Svátky:
1.1.novy rok ,25.2. stávka(připomíná odpor proti německé okupaci) Velikonoce ,30.4. den královny,5.5.den osvobozeni nanebevzetí ,25-26.12.Vánoce
Schiermonnikoog
Kinderdijk





Hodnocení: (hodnotilo 49 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info