Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Slovenská republika

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Slovenská republika
 
Titulek: Slovenská republika
Datum vložení: 18.3.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Poloha:
Slovenská republika leží asi uprostřed Evropy, má rozlohu 48 845 km2. Sousedí s 5 zeměmi: na západě sousedí s námi tedy Českou republikou a Rakouskem, na jihu s Maďarskem, s Ukrajinou na východě a s Polskem na severu

Povrch:
Povrch Slovenska patří ke karpatské horské soustavě. Na území státu leží největší část Západních a část Východních Karpat. Nejvyšším vrcholem velehorských Vysokých Tater je Gerlachovský štít, měřící 2655 m. Jižně od Karpat leží Panonská pánev. Podél Dunaje se rozprostírá Podunajská nížina, na východě země leží Východoslovenská nížina.
Povodí: Řeky na Slovensku většinou pramení a jsou málo vodnaté. Všechny řeky jsou nejvodnatější na jaře, při tání sněhu. Jedinou výnimkou je Dunaj, která je nejvodnatější v létě, když taje led v Alpách. Vodstvo Slovenska se dělí na dvě úmoří - Baltského (4 % území) a Černého moře (96 % území). K úmoří Baltského moře patří povodí řeky Poprad a Dunajec. Naopak k úmoří Černého moře patří povodí řek Morava, Dunaj a Tisa. Plesa na Slovensku vznikly ústupem horského ledovce např. Štrbské pleso je morénového původu s plochou 18 hektarů, Velké Hincovo pleso je největší slovenské jezero, má plochu 20,1 hektarů.

Obyvatelstvo:slovensko má okolo 5 439 000obyvatel

Hlavní mesto: hlavní město Slovenska je Bratislava která má z 5 439 000 obyvatel 452 000 obyvatel. Leží na západě Slovenska v Bratislasvském kraji který je nejmenší ze všech krajů Slovenska.

Zemedelství: Na Slovensku se pěstují obilniny, především pšenice, kukuřice, cukrovka, brambory, různé druhy zeleniny, také víno, ovoce a dokonce i tabák. Zemědělství zde hraje tradičně velkou roli. Zaměstnává asi 11% pracujících a využívá úrodnou půdu v nížinách. Ve výše položených oblastech se nalézají pastviny sloužící pro chov skotu a ovcí.

Prumysl: Industrializace probíhala po roce 1948 podle Sovětského vzoru a představ, přičemž se hlavní důraz kladl na rozvoj těžkého a zbrojařského průmyslu, přestože pro něj chyběla nutná surovinová základna. Rozvinul se také chemický, textilní, lehký a potravinářský průmysl. Slovensko vyváží zejména stroje, chemické výrobky a zbraně. Elektrická energie se vyrábí v tepelných elektrárnách a hydroelektrárnách, které jsou soustředěny na Vážské soustavě. Průmysl zaměstnává asi 60% obyvatelstva.

Zajímavosti: Na Slovensku je mnoho zajímavostí ,hory ,jeskyně ,hrady zámky …např. korlátský hrad.Dále objevíme unikátní dřevěné kostely pod Duklou, památky na těžké boje za 2.světové války, pěkné historické město Bardějov (UNESCO).

Rekreace: Na Slovensku se můžeme rekreovat v lázních,v rekreačních zařízeních ale hlavně se můžeme rekreovat v zemplínské šíravě (viz. Obrázek)





Hodnocení: (hodnotilo 76 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info