Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Rusko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Rusko
 
Titulek: Rusko
Datum vložení: 18.3.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rozloha: Rusko je sedmnácti miliony kilometry čtverečními největší stát na světě.

Poloha: zahrnuje značnou část severní evropy a téměř celou severní Asii

Povrch: západní evropská část je převážně rovinná: východoevropská rovina místy přechází v nízké pahorkatiny. Na jihu evropské části je rozssáhlá proláklina kaspické nížiny (-28m). Největším pohořím v Rusku je pohoří Kavkaz. Na hranici Evropy a Asie se táhne pohoří Ural. Rozsáhlá močálovitá Západosibiřská nížina přechází za řekou Jenisej ve Středosibiřskou plošinu. Jižní pohraničí Sibiře tvoří Altaj a Sajany. Hornaté je pobřeží Tichého oceánu zejména poloostrov Kamčatka

Podnebí: Rusko je rozsáhlou zemí, a proto zde najdeme několik rozdílných klimatických oblastí. Pro počasí v severním a středním Rusku je charakteristické velké střídání teplot v průběhu roku. Pro oblast Sibiře jsou typické velice nízké teploty v zimě, léta jsou krátká a četnými srážkami. Celá Sibiř a Dálný východ jsou v pásmu pásmu věčně zmrzlé půdy.

Vodstvo: Ruskou federaci obklopují tři světové oceány (Severní ledový, Atlantský a Tichý). Největší řeky Ruska jsou Amur -4416 km, Lena 4400km, Ob - 4620km, Jenisej - 4092km. Největším jezerem je Bajkal.

Nerostné suroviny: Hlavními těženými surovinami jsou ropa, zemní plyn, hnědé uhlí a nikl. Rusko má ohromné zásoby ropy a titanu. V zemi existují velké společnosti, zaměřené na těžbu ropy (Jukos, Sibněft, Juganskněftěgaz)

Průmysl: není moc rozvinutý, nachází se hlavně v povodí řek a v hlavním městě Ruska v Moskvě například: strojírenský, hutnickýchemický a potravinářský...

Zemědělství: Na severu Ruska jsou hlavně jehličnaté lesy, proto se tam těží dřevo více na jihu se pěstuje len, konopí, brambory,pšenice, žito, ječmen a cukrová řepa. Na severu se chovají především sobi a na jihu skot, koně, ovce a prasata

Obyvatelstvo: Celé Rusko je osmým nejlidnatějším státem světa, avšak počet jeho obyvatel od devadesáti let klesá. Rozmístění je nerovnoměrné, většina obyvatel (přes 100 milionů) žije v menší evropské části, zatímco obrovská území sibiře jsou téměř lidupázdná, proto činí průměrná hustota osídlení pouhých 8 obyv./km². Průměrná délka života v celém Rusku je 67 let s výrazný rozdílem mezi pohlavím: 60.5 roku u mužů a 74 u žen. Oficiálním jazykem celého státu je ruština, kterou ovládají prakticky všichni obyvatelé Ruska; některé autonomní celky vedle ruštiny používají místní jazyky (tatarština, čuvaština ad.) celkem tak Rusko oficiálně hovoří 31 jazyky. Jediným oficiálním písmem je cyrilice, v níž musí být zapisovány úřední listiny.

Náboženství: Největší zastoupení v zemi má pravoslavné křesťanství.





Hodnocení: (hodnotilo 207 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info