Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Turecko;

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Turecko;
 
Titulek: Turecko;
Datum vložení: 6.6.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Turecko (oficiálním názvem Turecká republika) je demokratickou zemí ležící v Malé Asii a z menší části v jihovýchodní Evropě. Turecko hraničí na severovýchodě s Gruzií, na východě s Arménií, Ázerbájdžánem) a Íránem, na jihovýchodě s Irákem a Sýrií. Z jihu omývá břehy Turecka Středozemní moře, ze západu Egejské moře. Na západním okraji evropské části Turecka probíhá hranice s Řeckem a Bulharskem. Severní břehy Turecka omývá Černé moře.
Turecko se dělí na 81 provincií, zvaných il (množné číslo iller). Provincie se seskupují do 7 regionů (bölgesi, množné číslo bölgeleri), toto členění však slouží statistickým účelům a netvoří úroveň státní správy. Provincie se dále dělí na okresy, těch je v celém Turecku 923.
1952 přistupuje Turecko k NATO.

Cestovní ruch
Příjezdový cestovní ruch zaznamenal v posledních dvaceti letech silný růst, nyní tvoří významnou část turecké ekonomiky. V roce 2005 přijelo do země 24 milionů turistů.
Mezi nejznámější letoviska na Turecké riviéře patří např. Alanya, Antalya, Belek, Side a Kemer. Na Egejské riviéře jsou populární letoviska Bodrum, Marmaris, Fethiye aj.

Turecká města:
Ankara, Istanbul, Samsun, Bursa, Zonguldak, Antalya, Mersin

Turecké řeky:
Eufrat, Samaria, Kizilirmak

Hlavní město:
Ankara

Rozloha:
780 580 km²
z toho 1,3 % vodní plochy
Nejvyšší bod:
Ararat (5137 m n. m.)

Časové pásmo:
+2
obyvatelstvo
Počet obyvatel:
68 109 469
Hustota zalidnění:
86 ob. / km²
Jazyk:
turečtina

Náboženství:
islám, malé skupiny pravoslavných křesťanů

státní útvar
Státní zřízení:
republika

Vznik:
29. října 1923

Prezident:
Abdullah Gül

Předseda vlády:
Recep Tayyip Erdoğan

Měna:
nová turecká lira (YTL)





Hodnocení: (hodnotilo 4 čtenáři)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info