Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mexiko

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Zeměpis > 307 > Mexiko
 
Titulek: Mexiko
Datum vložení: 21.5.2011

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Základní údaje - Rozloha: 1 958 201 km2
- Počet obyvatel: 105 mil.
- Hlavní město: Mexiko city – (Ciudad de Mexiko)
- Úřední jazyk: španělština
- Měna: 1 Mexické peso = 100 centávů
Pojeďte se s naší cestovní kanceláří podívat do Mexika (do Spojených států mexických). Mexiko je federativní republika, která je rozdělena na 31 spolkových zemí. Mexiko sousedí na severu s USA, kde jsou částečně státy odděleny řekou Rio Grande a na jihu s Belizí a Guatemalou. Domluvíte se zde Španělsky, ale i dalšími domorodými jazyky. Jako platidlo vám poslouží zdejší Mexické pesa.

Nejnavštěvovanějším městem je velkoměsto Mexiko city. Na tomto městu je zajímavá sopka Popocatepetl (5 452 m. n. m.), která se tyčí cca 70 km severozápadně od Mexika city. V hlavním městě jsou také památky např.: Templo Mayor - Velká svatině. Další památky po indiánech jsou v celé jižní části Mexika hlavně na poloostrově Yucatán. Tam jsou stavby předkolumbovských kultur. Je to například zřícenina mayského města Chichén Itzá, zarostlá pyramida Calakmul, archeologická lokalita Palenque a ruyna mayského města Uxmal.
Mexiko leží částečně v Subtropickém pásu a v Tropickém pásu. Na severu země jsou pouze suché polopouštní vegetace. Ve středu země je převážně horská vegetace, ale část je prolínána savanami. Jih země je převážně zarostlý tropickým deštným pralesem.
V suchých polopouštích a savanách žíjí nebezpečná zvířata - hadi korálovky a chřestýši i pavouci sklípkani. Na savanách jsou také ještěři gekoni či leguáni. V horách jsou šelmy pumy a oceloti, orly skalní nebo ovce tlustorohé. V tropickém pralese se nachází mravenečníci, tapíři, hroznýši i ptáci tukani a papoušci.
Na plážích Karibiku se často mohou vytvořit tornáda jako na pobřeží USA. Naopak v západní části země je plno činných sopek, které mohou vybuchnout nebo udělat velké zemětřesení. Mexiko je civilizovaná země, ale místy jsou trochu zaostalí vesničané, kteří se nemusí chovat přátelsky.





Hodnocení: (hodnotilo 5 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info