Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Suk Josef

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Suk Josef
 
Osobnost: Suk Josef
Datum vložení: 22.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'

Narodil se 4.1.1874 v Křečovicích (okres Benešov). V letech 1885 (to mu bylo 11 let) - 1892 studoval na pražské konzervatoři housle, komorní tvorbu a skladbu. Jeho učitelem byl i jeho pozdější tchán Antonín Dvořák, jehož dceru Otylku si vzal Suk za ženu. V roce 1891 založil se svými spolužáky České kvarteto, ve kterém působil po celou dobu jeho trvání (to je do roku 1933). Velkou tragédií pro něho byla smrt jeho ženy v roce 1905, se kterou se vyrovnával velice těžko. Od roku 1922 byl profesorem skladby na mistrovské škole pražské konzervatoře, kde vychoval celou řadu skladatelů (ze známějších např. Jaroslav Ježek, Bohuslav Martinů). Zemřel 29.5.1935 v Benešově.

Dílo:
Pod vlivem Antonína Dvořáka napsal skladby jako: Serenáda Es dur pro smyčce, smyčcový kvartet B dur, nebo symfonie E dur
Později napsal hudbu k Zeyerově dramatické pohádce Radúz a Mahulena, či suitu Pohádka
Po smrti Otylky pak složil symfonii Asrael a klavírní cyklus O matince
V jeho dalších dílech se objevují úvahy o životě a smrti.
Mezi několik dalších skladeb patří např.: Meditace na staročeský chorál Svatý Václave, Legenda o mrtvých, nebo pochod V nový život.






Hodnocení: (hodnotilo 157 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info