Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mozart Wolfgang Amadeus

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Mozart Wolfgang Amadeus
 
Osobnost: Mozart Wolfgang Amadeus
Datum vložení: 1.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Wolfgang Amadeus Mozart
1756 - 1791

Během práce na Requiem pro hraběte Franze Walsegga von Stuppach zemřel 5.12.1791 ve Vídni pravděpodobně na revmatickou horečku pouze čtyřiatřicetiletý hudební skladatel Wolfgang Amadeus Mozart.

Jeho skladby, které psal od útlého dětství a kterých se dochovalo přes 600, zahrnují všechny hudební druhy. Mozart v nich spojil německé a italské prvky baroka, rokoka a začínajícího romantismu do svého vlastního stylu.

Mozart, syn skladatele Leopolda Mozarta, vyrůstal se svou starší sestrou Marií Annou (Nannerl) v Salzburku. Jeho hudební nadání se projevilo velmi brzy. Měl pověst „zázračného dítěte“. Pod vedením svého otce Leopolda objíždí šlechtické dvory a koncertuje v Evropě. V 6ti letech podstoupil se svým otcem mnoho koncertních turné, na kterých předváděl hru na klavír, ale také napsal své první skladby. V roce 1769 byl jmenován koncertním mistrem salzburského arcibiskupa. Po třech cestách do Itálie, kde sklízel velké úspěchy, se od roku 1773 usadil na několik let v Salzburku. V tomto plodném období zkomponoval opery, serenády, instrumentální díla a mnoho církevních skladeb. V březnu 1781 požádal o propuštění a zkoušel se uživit jako svobodný umělec.
4. srpna 1782 se oženil s Konstanzí Weberovou. V roce 1782 – 1786 složil 15 významných klavírních koncertů a upevnil své postavení ve Vídeňské společnosti. Kromě toho se zabývá komponováním hudby k divadelní hře Sierra Augustina Caronade Beaumarchais Figarova svatba, která svou kritikou šlechty vzbudila v roce1785 v Paříži velký rozruch. Mozartova opera měla premiéru 1. května 1786.
V témže roce, 29. října, byla také poprvé hrána opera Don Giovanni. Mozartova finanční situace se zhoršovala. V letech 1789 – 1790 podnikl několik koncertních turné, ale jeho hmotné zabezpečení se nezlepšilo. Úspěch nepřinesla ani premiéra opery Cossi fan tutte 26. Ledna 1791 ve Vídni. Kouzelná flétna měla premiéru 30. Září 1791 ve Vídni. V Čechách se vzpomíná vřelý vztah, jenž měl Mozart ku Praze, kde často pobýval u manželů Buškových na Bertramce a kde také měla ve Stavovském divadle premiéru jeho opera Don Giovanni.
Pomalu upadá do dluhů a následkem celkového vyčerpání u něho propuká nezjištěná nemoc. Je pochován ve společném hrobě pro Vídeňskou chudinu. Takto umírá největší hudební génius světa.

Dílo:
Opery
Cossi fan tutte
Únos ze Serailu
Figarova svatba
Don Giovanni
Kouzelná flétna

Symfonie
Pražská
Linecká
Hafnerova
Jupiterská

Nástrojová hudba
klavírní koncerty
houslové koncerty
koncertní symfonie

Duchovní hudba
20 mší pro Salzburg
Requiem





Hodnocení: (hodnotilo 211 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 392 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 4606 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 345 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 270 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info