Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Cobain Kurt Donald

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Cobain Kurt Donald
 
Osobnost: Cobain Kurt Donald
Datum vložení: 7.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kurt Donald Cobain (kytara, zpěv) se narodil dne 20. února 1967 v městečku Aberdeen, které se nachází 108 mil jihovýchodně od Seattlu. Aberdeen je malé, buranské městečko, zaměřené na těžbu dřeva. Nikdo sem prakticky nejezdí, a málokdy odtud někdo vyjíždí, jelikož nejbližší dálnice je odtud daleko. Kurt se narodil manželům Wendy a Donaldu Cobainovým, kteří tehdy ještě bydleli v nedalekém Hoquiamu, ale když bylo Kurtovi šest měsíců, tak se tato mladá rodina přestěhovala do Aberdeenu. O tři roky později se Cobainovým narodila Kurtova sestra Kim. Když bylo Kurtovi 7 let, darovala mu jeho teta Mary desky Beatles a Monkees a pokoušela se ho naučit hrát na kytaru. Ale Kurt byl tehdy příliš netrpělivý a začala se u něj pomalu projevovat hyperaktivita. Což znamená, že se sedmiletý Kurt nemohl na nic moc dlouho soustředit a musel brát lék - ritalin. Kurtův život se radikálně změnil v jeho osmi letech, kdy se rozvedli jeho rodiče, prý kvůli tomu, že Don nebyl moc často doma a Wendy to nezvládala. Kurtův životní přiběh je velice rozmanitý, ale je to také příběh, který by většina lidí nechtěla slyšet, protože by ho zřejmě nepochopila. Kurt byl symbol nezávislého života, zpopuralizoval punk rock a zemřel prakticky navrcholu své krátké kariéry. V únoru roku 1992 si bere za ženu zpěvačku skupiny HOLE Courtney Love a v srpnu téhož roku se jim narodila dcera Frances Bean. Avšak životy Kurta a Courtney se radikálně změnily po té, co vyšel nepříznivý článek v časopise Vanity Fair, ve kterém stálo, že Courtney brala v těhotenství drogy. I když se říká, že článek neovlivní soudce a ostatní administrativy, v případě Kurta, Courtney a Frances Bean Cobainových se asi konala výjimka, jelikož soudní spory, které následovaly, Kurta připravily o většinu vydělaných peněz, po té co NIRVANA prodala neuvěřitelných 9 milionů kusů alba Nevermind. Již dlouho před svatbou s Courtney byl Kurt závislý na heroinu, jelikož právě tato droga mu prý pomáhala při nesnesitelných bolestech jeho žaludku, které byly prý způsobeny stresem, ale později se ukázalo, že bolesti způsobuje žaludeční nerv skřípnutý v páteři.

8. dubna 1994 v 8:40 hodin ráno bylo v Kurtově luxusním domě v Seattlu, v nástavbě nad garáží nalezeno jeho tělo. Verdikt zněl sebevražda, ale zanedlouho na to se začali objevovat různé konspirační teorie, že ho měl někdo zabít. V policejní zprávě stálo, že napravo od těla ležela krabice od doutníků, obsahující narkomanskou výbavičku. Kurt nalezl osamělou smrt v noci z 5. na 6. dubna. Zanechal po sobě také jakýsi dopis na rozloučenou. Psal v něm o slávě a jak se s ní celé roky vyrovnával, ale nepsal v něm to, že se chce zabít, spíše, že odchází. To jestli se zabil sám, či zda ho někdo zabil, se už svět asi nikdy nedoví. Nejznámějším odpůrcem teorie o sebevraždě je bezesporu detektiv Tom Grant, kterého si Courtney najala, aby Kurta našel po té, co zmizel z protidrogového léčení. Grant poukazuje především na to, že Cobain měl v době své smrti v krvi příliš heroinu na to, aby vůbec uzvedl onu brokovnici, kterou si měl po té přiložit k hlavě a zmáčknout spoušť. Dalším paradoxem je samotná Courtney, jelikož právě ta prý smrt Kurta Cobaina celou od základů naplánovala. Právě ona měla nabídnout Elu Duceovi, zpěvákovi skupiny Mentors, celých 50000 dolarů za to, když zavraždí Kurta. El Duce je dnes již mrtvý, jelikož po natočení rozhovoru, ve kterém se ke všemu přiznal, ho asi za týden zajel v blízkosti jeho bydliště vlak. Kurt po sobě však nezanechal jen náhrobní kámen, zanechal po sobě především velký umělecký přínos a zapsal se mezi největší hudební legendy.





Hodnocení: (hodnotilo 72 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info