Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mozart Wolfgang Amadeus

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Mozart Wolfgang Amadeus
 
Osobnost: Mozart Wolfgang Amadeus
Datum vložení: 25.6.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'

(1756-1791)
Tento referát pojednává o jednom z hudebních géniů, o Wolfgangu Theofilu Mozartovi. Teď se možná trochu zarazíte. Vždyť v nadpisu mám napsáno W.A.Mozart. Mozart totiž rád používal latinskou podobu svého jména, tedy Amadeus. To jméno znamená „Bohem milovaný,“ Bohumil. Wolfgang má tedy svátek 3. října (podle českého kalendáře). A kdy má narozeniny? 27.ledna. Letos slavil své dvousté. Tedy slavil by, kdyby nebyl dávno mrtvý. Zemřel totiž ve věku 35 let. Ale vezmu to pěkně popořádku.

Mozart byl bezesporu zázračným dítětem. Již v 6 letech svou hrou udivoval okolí. Nadchl dokonce i Marii Terezii, tehdejší císařovnu, natolik, že mu věnovala speciální obleček. Říci o Mozartovi, že uměl hrát dříve než chodit, by sice bylo nadsazené, pravdou však je, že uměl hrát dříve, než se dokázal dostat na pianovou stoličku. Musel mu pomáhat jeho otec, hudebník, který si byl synova talentu dobře vědom. Proto s ním cestoval po světě, což Mozartovu zdraví příliš neprospělo. Wolfgang napsal svoji první operu ve čtrnácti letech a dirigoval ji v patnácti. Ve svém krátkém životě napsal mnoho děl, například Cossi fan tutte, Don Giovanni, Kouzelná flétna, nebo Rekviem, které nedokončil. Ale to už se dostávám k jeho smrti. Tuto píseň pro mrtvé si totiž objednal záhadný cizinec, a tak měl Mozart pocit, že si ji píše sám pro sebe, což mu rozhodně na zdraví nepřidalo, a brzy potom zemřel. Cizinec prý nebyl nikdo záhadný, ale člověk, který vydával díla slavných osob za vlastní. Podle jiné knihy ovšem jeho původ nikdy nebyl zjištěn. Poslední Mozartovo dílo tak neustále zůstává obestřeno rouškou tajemství.





Hodnocení: (hodnotilo 65 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 392 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 4606 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 493 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 270 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info