Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Musica-Jan Blahoslav

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Musica-Jan Blahoslav
 
Osobnost: Blahoslav Jan
Datum vložení: 2.2.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Jan Blahoslav
Musica

Odborné práce Jana Blahoslava (1523 - 1571) prokazují poučený a odborný přístup k pojednávané látce. Duchovní a světskou písní se Jan Blahoslav zabýval již jako jinoch, kdy pro sbor, v němž působil, napsal první vydání spisu Musica v češtině. Předtím se o hudbě, jejích zákonitostech a nácviku psalo v našich zemích jen latinsky.
Později se tomuto tématu věnoval i ve sbírce Písně duchovní . Tento soubor písní se též nazývá Šamotulský kancionál, neboť byl pro obavy z cenzury vytištěn poprvé v polských Šamotulech a teprve později i v bratrské tiskárně v Ivančicích. Do tohoto kancionálu (zpěvníku) přispěl Jan Blahoslav 68 původními písněmi. Je to vlastně lyrika provázející člověka od jitra do noci a od kolébky po hrob.
Blahoslavův vztah k hudbě nejlépe poznáváme z jeho vlastních slov: "Některá píseň jest jak věnec krásný, jiná jako louka zelená, kvítím rozličným porostlá, jiná jak zdaleka se modrající hory. …"
Teoretický spis Musica rozšířil ve II. vydání o návod pro pěvecký přednes a o poučení, jak skládat písňové texty k hotovým nápěvům. V této odborné knize se opět projevuje, jak srozumitelně dovedl Jan Blahoslav svým čtenářům látku vysvětlit. Nezřídka používá trefného přirovnání. Např. poučuje: " Dbáti nutno, aby zpěvák nenechával jíti svého hlasu jako bezuzdného koně, ale v hrdle a ústech jej formoval."





Hodnocení: (hodnotilo 35 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info