Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mozart Wolfgang Amadeus

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Mozart Wolfgang Amadeus
 
Osobnost: Mozart Wolfgang Amadeus
Datum vložení: 14.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Mozart, coby zázračné dítě, hrál a komponoval dříve, než většina jeho vrstevníků uměla číst a psát. Za svůj krátký život složil obrovské množství skladeb, přesto zemřel v chudobě. Roku 1756 27.ledna v rakouském městě Salcburk přišel Wolfgang Amadeus Mozart na svět. Mozart pocházel ze sedmi sourozenců, dospělosti se však kromě něj dožila pouze o čtyři roky starší sestra Maria Anna, kterou nazývali Nannerl. Od raného mládí oba projevovali slibné hudební nadání, ve hře na klavír však Wolfgang sestru už ve věku pouhých čtyř let předčil. V 18.století nepatřil Salcburk po formální stránce k Rakousku. Toto starobylé město, jemuž daly jméno solné doly, mělo vlastní samosprávu, vedenou arcibiskupem hrabětem, za asistence starosty a městské rady. Podobně jako většina jiných evropských panovníků té doby, měl i tento hodnostář vliv na hudbu, divadlo a jiné kulturní aktivity ve městě. Ačkoli byli arcibiskupové hrabata duchovními vůdci, za jejich vlády v Salcburku vzkvétalo rovněž vědecké poznání a rozvoj. Barokní umění a architektura, které vznikly v Itálii na počátku 17.století, se rozšířily i do Německa, kde dosáhly nových rozměrů. Interiéry byly honosně a bohatě zdobeny typicky německým způsobem. Tento styl dosáhl svého vrcholu v 18.století. V tomto prostředí Mozart vyrůstal.





Hodnocení: (hodnotilo 49 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 392 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 4606 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 493 slov
Mozart Wolfgang Amadeus Mozart, Wolfgang Amadeus 345 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info