Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Red Hot Chilli Peppers

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > 310 > Red Hot Chilli Peppers
 
Titulek: Red Hot Chilli Peppers
Datum vložení: 7.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Americká čtveřice Red Hot Chili Peppers vznikla v roce ´83 a od počátku si koledovala o problémy s americkými úřady. Texty "Papriček" překypovaly sprosťárnami, jednotliví členové se na jevišti neslušně obnažovali a mimo něj páchali různé sexuální delikty. Quartet občas vybíhal na pódium v rouše Adamově, jen s ponožkami navlečenými na svých mužstvích. Losangelské obecenstvo i gramofonovou firmu EMI zpočátku zaujala jejich divoká sexy show více než samotná hudba kombinující prvky punku, funky, rapu a metalu. Zpěvák Anthony Kiedis (1.11.´62), baskytarista Flea (vl. jm. Michael Balzary; 16.10.´62, Melbourne, Austrálie), kytarista Hillel Slovak (13.4.´62; Haifa, Izrael) a bubeník Jack Irons (18.7.´62), měli neustálé pletky s chlastem, drogami a fanynkami. První bezejmenné album čtyřka natočila v roce ´84 bez Slovaka s Ironsem (ex-Pearl Jam), jimž v tom bránily závazky k jiné firmě. Na nepodařeném debutovém LP tehdy vypomohl kytarista Jack Sherman a hráč na bicí nástroje Cliff Martinez. Koncem roku ´84 se na své místo vrátil kytarista Slovak a v roce ´87 se na třetí desce podílela celá zakládající sestava s bubeníkem Ironsem. Velmi často koncertující čtveřice nafotila před londýnským nahrávacím studiem Abbey Road (na stejném přechodu pro chodce jako Beatles) svoji nahatou, ponožkovou vlastní verzi E.P. "The Abbey Road" (´88). Pár týdnů nato, 25.6.´88 Hillel Slovak zkombinoval kokain s heroinem a zemřel, což bubeníka Ironse ranilo natolik, že zbylou dvojici ve zlém opustil. Slovaka, který se během svého krátkého života inspiroval Jimi Hendrixem nahradil nejprve na pár měsíců Blackbyrd McKnight, jehož vystřídal teprve sedmnáctiletý kytarista John Frusciante (5.5.´70). K bicím zasedl deitroitský Chad Smith. Na jaře ´89 se tak dala dohromady nejslavnější sestava "Peppers" (Kiedis, Flea, Frusciante, Smith), která ještě tentýž podzim vydala již předtím rozdělané album "Mothers Milk"s předělávkou "Higher Ground" od Stevie Wondera. Pod křídly nové společnosti Warner Bros "Papričky" v roce ´91 vydaly LP "Blood Sugar Sex Magic", jehož se prodalo více než čtyři milióny kopií, především zásluhou hitu "Under The Bridge". Neustálé koncertování nevydržel mladičký John Frusciante, kterého v červnu ´92 na rok nahradil kytarista Arik Marshall, na jehož místo na pouhých pár měsíců nastoupil Zander Schloss a další kytarista Jesse Tobias.
Dalším, celkově již osmým kytaristou "Červených pálivých chili papriček" se stal technicky velmi vynalézavý a nespoutaný Dave Navarro (7.6.´67) z kapely Jane´s Addition, jenž svým hutnějším, temnějším a méně funkovým stylem ovlivnil v polovině deváté dekády natočení alba "One Hot Minute". Roku ´97 Flea (společně s Davem) nastoupil místo původního basáka ke znovu obnovené kapele Jane´s Addition. V dubnu ´98 se Flea vrátil k Red Hot Chili Peppers a na Navarrově místě se opět objevil (drogové závislosti zbavený) kytarista John Frusciante. Čtveřice Papriček pak natočila za pouhé dva týdny úspěšné album "Californication", jenž bylo vydáno 7.6.´99. V létě ´99 kapela Red Hot Chili Peppers koncertovala v Evropě.





Hodnocení: (hodnotilo 149 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info