Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Black Sabbath

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Umění a Hudba > 310 > Black Sabbath
 
Titulek: Black Sabbath
Datum vložení: 7.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Legendární čveřice,
Frank Anthony Iommi, narozen 19.2.1948, Birmingham
John Michael Osbourne (známý jako Ozzy), narozen 3.12.1948, Birmingham
William Thomas Ward (známý jako Bill), narozen 5.5.1948, Birmingham, Terrence Michael Butler (známí jako Geezer), narozen 17.7.1949, Birmingham,
se poprvé setkala už počátkem roku 1967 v seskupení známém jako POLKA TULK. Zajímavé bylo, že se jednalo o šestičlennou kapelu, kde jejich dalšími spoluhráči byli kytarista Jimmy Philips a saxofonista Adrian Other. Na sklonku roku 1967 došlo k přejmenování skupiny na EARTH (v té době se jednalo už jen o základní kvartet). Pod názvem BLACK SABBATH dle stejnojmenného hororu s Borisem Karloffem v hlavní roli, působí tato čtveřice přesně od ledna 1969. Po změně názvu si BLACK SABBATH povšimlo několik hudebních vydavatelství. Smlouvu se podařilo podepsat s nově zformovanou progresivní firmou VERTIGO.
V roce 1970 skupina vydala své první album BLACK SABBATH. Zdáli přichází zvuk hromu a první kapky dopadají na prochladlou zem. Postava v černém tam z křoví hledí a za ní stavení omšelé nad vodní hladinou tyčí své tmavé štíty. První tvrdé kytarové riffy a zoufale naléhavý hlas se strašidelným akcentem v patách ohlašují příchod něčeho neslýchaného. Tak nějak vypadá úvod skladby Black Sabbath ze stejnojmenného alba. Ani druhá kompozice s názvem The Wizard však není z truhlice všednosti. Ozzyho foukací harmonika prořezává svým ostrým zpěvem ticho večera a ostatní nástroje vytvářejí nezapomenutelný celek. Ozzyho hlas je zcela mimo chápání a dodává od prvních chvil BLACK SABBATH neochvějný punc originality. Úžasné Iommiho kytarové kreace jsou hned vedle Ozzyho hlasu nejnápadnějším a nejoriginálnějším prvkem hudby celé kapely. Basovým Butlerovým intrem otevíraná N.I.B. procitá pod ultratvrdým nástupem Iommiho kytary, čímž se rozjíždí jedna z nejkrásnějších skladeb alba. Nemá smysl popisovat jednu skladbu za druhou, vždyť na celém světě snad neexistuje rocker, který by při vyslovení magické formule BLACK SABBATH nevěděl, o čem je řeč a neznal jejich fantastický debut. Album je naplněno nenapodobitelnou a zcela neopakovatelnou atmosférou plnou tajemna a mrazivého napětí. Je to temnota sama. Debut BLACK SABBATH patří do kategorie alb, která se rodí jen jednou ... a nikdy víc!
V té době nebylo neobvyklé vydat dvě desky během jediného roku a tak mohli fanoušci kapely už za půl roku držet v rukou další skvost album PARANOID. Největší skvosty alba jsou Paranoid, Iron Man, War Pigs. Album se původně mělo jmenovat podle úvodní, protiválečné skladby War Pigs. Plány ale byly na poslední chvíli změněny a deska byla pojmenována po obrovském hitu Paranoid, který se dostal dokonce do TOP 10. Vrcholem tohoto snažení byl triumfální koncert před 400 000 fanoušky.
O rok později nasledovalo album MASTER OF REALITY, které je nejvíce ceněno mezi hudebníky jiných kapel. Album obsahuje dosud nejtemnější Heavy metalové kousky jako Into The Void nebo Children Of The Grave.
Poté následovaly další velice úspěšná alba VOL 4, SABBATH BLOODY SABBATH a SABOTAGE, které se v TOP 10 umístili nejhůře do třetího místa. Avšak vznikající neshody mezi hudebníky se začaly značně projevovat a na natáčení dalšího alba TECHNICAL ECTASY už byla skupina definitivně rozklížena. V roce 1977 ze skupiny odchází Ozzy Osbourne, ale poté se ještě vrací na dotočení alba NEVER SAY DIE. V roce 1978 definitivně odchzí alkoholem a drogamy zničený Ozzy Osbourne, který zanedlouho poté zahajuje sólovou dráhu.
Mikrofornu BLACK SABBATH se ujme zpěvák Ronnie James Dio a natočí s Black Sabbath další úspěšná alba HEAVEN AND HELL a MOB RULES. Black Sabbath poté natáčejí v různých sestavách alba BORN AGAIN, SEVENTH STAR, THE ETHERNAL IDOL, TYR, HEADLESS CROSS, DEHUMANIZER, CROSS PUROPSES a v roce 1995 DEHUMANIZER.
Avšak v roce 1998 se původní čveřice Osbourne, Iommi, Butler a Ward vrací na scénu s dvojalbem REUNION a vystupuje jako hlavní kapela Ozzfestů. V roce 2005 pořádá kapela světové turné, kdy navštíví i Českou republiku a vyprodává největší haly pětatřicet let starým materiálem a dokazuje, že je nejúspěšnější Heavy metalovou skupinou světa.










Hodnocení: (hodnotilo 26 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info