Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Šimpanz

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Šimpanz
 
Titulek: Šimpanz
Datum vložení: 3.12.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Šimpanz je výjimečný svými přirozenými pudy neboli instinkty i schopnosti učit se novým věcem. Podle chování Šimpanzů v přírodě si můžeme utvořit obraz o životě našich předků.

VÝSKYT - Sierra Leone, Guiena, Libérie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Nigérie, Kamerun, Kongo, Zair, Uganda

Dává přednost vlhkým lesům a zalesněným savanám v nadmořských výškách až do 3000m.

Šimpanzi trpí mnoha stejnými nemocemi jako lidé, například malárií. Četné nemoci jsou přenosné z lidoopů na člověka a naopak. Liší se však jejich průběh - například naše chřipka je pro šimpanze velmi nebezpečná.
Před deštěm pořádají šimpanzí samci jakýsi ,,tanec deště".
Šimpanzi jsou jediná zvířata, která se poznají v zrcadle.
Z těch několika zvířat, která umějí používat nástroje, je šimpanz nejšikovnější. Větve využívá k obraně a k vyhrabávání hmyzu z úkrytu. Někteří šimpanzi dlouhými větvemi chytají putující mravence. Větve navlhčí slinami a položí mravencům přes cestu. Když se na ni nalepí dost mravenců šimpanz větev jen olízne.

ROZMNOŽOVÁNÍ
Těhotenství trvá 216 až 261 dní, tedy něco méně než u člověka. Samice přivádí na svět většinou jen jedno mládě( stejné jako u lidí), které při narozená váží asi 1,5kg. Asi dva roky saje malý šimpanz mateřské mléko, už po půl roce ale začíná ochutnávat tuhou potravu.

Výška: Samci 1,3 až 1,7m, samice 1,3m
Hmotnost: 40až 50 kg (někteří samci dosahují až 80 kg)
Doba březosti: asi 240 dní.
Hmotnost při narozeni: 1,5 kg
Délka života: 35let a více
Zvláštní znaky: Velké, odstávající uši, především u samců dobře vyvinuté špičáky. Ve stáří inklinují obě pohlaví k plešatosti.

ZÁVĚR
šimpanzi často používají klacky, když chtějí zastrašit ostatní členy tlupy nebo zahnat nepřítele, ale i když chtějí vydloubnout z díry tučného broučka. Kde spí? Každý večer si během chvilky zhotoví na stromě hnízdo z větví. Spí nalepený na kmeni a nohy mu visí volně dolů.





Hodnocení: (hodnotilo 219 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info