Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Liška obecná

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Liška obecná
 
Titulek: Liška obecná
Datum vložení: 26.3.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Obývá Evropu, Asii i Severní Ameriku. Žije v lestnatých krajích, v horách i nížinách. Vyhrabává si noru s několika chodbami. Srst je rezavě hnědá, na břichu světlejší.
Má nápadný huňatý ocas s bílým koncem. Na lov večer a v noci.
Má poměrně velké oči se štěrbinově uzavíratelnými panenkami jako kočka. Loví drobná zvířata, především myši, hraboše, žáby apod. Nepohrdne ani lesními plody a ptačími vejci.
Lovem a spotřebou velkého množství hlodavců může být užitečná.
Občas škodí na drůbeži v kurnících a drůbežárnách. Samotný pojem škůdce označuje živočichy, kteří působí lidem problémy ničením potravin nebo staveb či přenášením chorob.
V přírodě však pojem škůdce nemá smysl. Každý živočich má pro rovnováhu v přírodě určitý význam.
Lišky mohou onemocnět vzteklinou. Lišky nemocné vzteklinou jsou pro nás nebezpečné. Ztrácejí přirozenou plachost před lidmi a mohou tuto chorobu na člověka přenést. Virus, který chorobu vyvolává, je přenášen kousnutím nebo potřísněním oděrky v kůži slinou lišky. Liška polární je na zimu bíle zbarvena, v létě bývá hnědavá. Některé lišky polární mají modrou srst.





Hodnocení: (hodnotilo 179 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info