Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

vlaštovka

Titulek: vlaštovka
Datum vložení: 6.5.2008
Referát vložil: slavista

 

squareVClanku:
id='square-ir'
VLAŠTOVA OBECNÁ
HIRUNDO RUSTICA

Vlaštovka je jeden z nejrozšířenějších ptáků. Je rozšířená po celém světě. Patří do řádu pěvců – to znamená, že má dokonale vyvinuté hlasivky. Živí se hmyzem, je hmyzožravec. Hmyz chytá za letu, proto je k tomu dobře vybavena aerodynamickým tvarem těla, dutými kostmi, dlouhými křídly a vidličnatým ocasem.Vlaštovka dosahuje délky 18 – 23 cm. Slabé nožky používá pouze k sezení a přidržování na hnízdě při krmení. Hnízdo staví oba partneři. Dříve ho stavěli na skalách. Před mnoha lety se nastěhovali k lidem hlavně na vesnici do stájí. Hnízdo je z bahna a slin. Sliny na vzduchu tvrdnou. Vlaštovky je používají místo lepidla. Samička klade v květnu 4 - 5 vajec. Vajíčka jsou bílá s rezavými, červenými a fialovými skvrnami. Sedí na nich sama 14 – 16 dní. Samec ji v tuto dobu nosí potravu. Mláďata se líhnou slepá, neopeřená (mají jen málo chmýří), odkázaná na rodiče. Krmí je oba rodiče hmyzem. Za tři týdny vylétají mláďata z hnízda. V září se shromažďují do hejn a odlétají do Afriky jižně od pouště SAHARY. Hejna přespávají v rákosu.

Hodnocení: (hodnotilo 85 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (GigaNet s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | HowToVideo.info | Cestovatelský Norimberk.info