Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

kočka

Titulek: kočka
Datum vložení: 6.5.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Co je kočka?
Na světě dnes existuje 38 druhů divokých koček. Některé z nich byly objeveny teprve v posledním desetiletí. V dnešní době existují také stovky variet domácích koček. Všechny kočky jsou lovci a loví drobné hlodavce. Tiše se plíží za svou kořistí a z nenadání ji napadnou. Chytit kořist je otázkou zlomku vteřiny, protože kdyby kočky nebyly dostatečně rychlé, utekla by jim.

Kočičí smysly
Kočky se ve chvíli, kdy se vydají na lov, spoléhají především na své oči a uši. Kočka vidí i v hluboké tmě a slyší vysoké tóny, které vydávají hlodavci a které my lidé nejsme schopni zaslechnout.

Kresba srsti
Mnoho koček má na srsti nějakou kresbu. Slouží jako krycí ubarvení, které kočkám dovoluje splynout s přírodou a nebýt tak nápadné. Zatímco tygři mají na těle neobvyklé pruhy, velké procento domácích koček tvoří typičtí „mourci“, jejichž kožíšek je posetý čárkami a drobnými skvrnami.

Šplhání
Kočky často šplhají po stromech. Předními tlapkami se přidržují a zadními posunují tělo vzhůru. Když kočka padá, během sekundy dokáže své tělo otočit tak, aby dopadla na všechny čtyři končetiny zároveň. Tím se uchrání před vážnými zraněními.

Tlapky, drápky a zuby
Domácí kočky mají obvykle drápky zatažené, ale při šplhání nebo při lovu se bez nich neobejdou. Ostré drápky pomáhají kočce uchopit kořist. Svými ostrými zuby se pak zakousne do šíje nešťastné oběti. Kočka zabíjí svou kořist tak, že ,
špičáky proniknou mezi obratle ulovené kořisti a přeruší jí míchu.

DŮLEŽITÉ ÚDAJE O MÉ KOČIČCE

Moje kočička se jmenuje …………………………………
Mojí kočičce je …………………………………………………
Moje kočička náleží k plemeni ……………………….
Moje kočička má barvu ………………………………….
Moje kočička nejraději jí ………………………………..
Moje kočička si nejraději hraje s ……………………
Moje kočička váží …………………………………………..

Jakou kočku si vybrat
Jako první chovali kočky jako domácí zvířata před 8 000 lety staří Egypťané. Africké divoké kočky chodily do obilných sýpek a zabíjely tam drobné hlodavce, kteří by jinak obilí sežrali. Lidé si tyto kočky ochočili a ty s nimi začali žít v jejich domácnostech.

Chtěli byste ušlechtilou kočku?
V dnešní době si můžete zvolit mezi obyčejnou, neurozenou kočkou domácí a kočkou ušlechtilou, náležející k nějakému plemeni. Čistokrevné kočky jsou mnohem dražší a v rámci jednoho plemene se navzájem velmi podobají. Naproti tomu je každá domácí kočka unikátem. Nezapomeňte, že dlouhosrsté kočky se musí každý den vyčesávat, aby se předešlo zacuchání srsti. Pokud se rozhodnete pro čistokrevné koťátko, musíte si zjistit, kdo ve vašem okolí taková koťátka chová a prodává nebo si musíte v odborném časopise najít adresy jejich chovatelů.

Většina lidí touží po malém koťátku, ale v útulcích pro zvířata žije mnoho starších přátelských koček, které taky potřebují hezký domov a hodné lidi.

Ideální kočka pro vás
Tato zábavná tabulka vás upozorní na některé věci, které jsou důležité při výběru vašeho budoucího domácího mazlíčka.

KOŤÁTKO SE ZABYDLUJE
Koťátka jsou připravena odejít do nového domova mezi osmým a dvanáctým týdnem svého života

Máme doma kočku!
Abyste nové koťátko bezpečně dopravili domů, měli byste si obstarat bezpečnou přenosku. Kotě bude při své první cestě autem velice rozrušené a pravděpodobně se bude snažit uniknout z papírové krabice, i když její víko přilepíte lepenkou. Až přijedete domů, nechte koťátko, aby z přenosky vylezlo samo. Jistě bude po cestě velmi rozrušené a kdybyste se ho snažili ze schránky vytáhnout, mohlo by vás poškrábat nebo pokousat.

Kočičí toaleta
Dokud vaše koťátko neprodělá všechna očkování, musíte je udržet v bytě. To potrvá přibližně do tří měsíců jeho věku. Pokud si domů přinesete starší kočku, i tu musíte nechat alespoň čtrnáct dní doma, aby si zvykla a neutekla vám. Musíte koupit speciální plastovou misku, která bude sloužit jako kočičí záchod, a také vhodnou podestýlku tzv. kočkolit. Kočky bývají velmi čistotné a
záchod pravidelně navštěvují. V obchodech bývají
běžně ke koupi i kryté toalety, které kočkám poskytují
větší soukromí. Když dáte na dno toaletní misky novinový
papír, bude se vám snadněji čistit. Při této práci si vždy
navlékněte gumové rukavice a potom si ruce vždy pečlivě
omyjte vodou a mýdlem,což byste ostatně měli dělat
pokaždé, když na svého kočičího mazlíčka saháte.

Seznam potřebných věcí
Sepište si seznam věcí, které musíte před příchodem koťátka koupit, a postupně si to odškrtávejte. Až budete mít všechno pohromadě, můžete si koťátko přivést domů.

Miska na potravu a vodu
Potrava suchá a konzervovaná
Hračky - škrabadlo, šplhadlo nebo
kočičí strom na šplhání
Řídký hřeben a štětinový kartáč
Toaletní miska a kočkolit

Možná budete chtít svému koťátku dopřát pelíšek na spaní, i když většina koček dává přednost spaní na židli nebo na pohovce, odkud má dobrý výhled.

KRMENÍ A PÉČE O ZDRAVÍ
Kočky dokážou být velmi úzkostlivé, pokud jde o jídlo, a nový druh potravy často odmítají. Začněte se stejným druhem stravy, na jakou byla kočka zvyklá, a potom postupně míchejte dva druhy krmení dohromady.

Voda
Dbejte na to, aby vaše kočka měla vždy dostatečné množství pitné vody. Budete-li jí podávat suché krmivo, které obsahuje mnohem méně vody než konzervy, bude kočka pít mnohem více a častěji.

Mléko
Kočky nepotřebují mléko jako součást stravy, ale některé ho mají rády. Jsou ale kočky, které mohou po kravském mléku onemocnět, takže pro ně kupujte raději mléko určené výhradně kočkám, které jim neuškodí. I pro ostatní kočky je neslazené kondenzované mléko vhodnější než mléko obyčejné.

Suché krmivo nebo konzervy?
Většina koček dává přednost konzervované potravě. Konzervy jsou ale těžké a navíc lákají mouchy. Suché krmivo připomíná křupavé sušenky, ale obsahuje všechny potřebné složky, které kočka potřebuje, aby byla zdravá. Suchá strava rovněž pomáhá udržet zuby vaší kočce v čistotě.

Misky
Je velice důležité udržovat misky na potravu pro kočku stále čisté, proto si pořiďte takové, které se snadno omývají. Kočky nerady noří čumák do hlubokých misek, bude tedy lepší pořídit si misku mělkou. V obchodě dostanete misky v různých veselých barvách. Až vaše kočka dojí, vypláchněte a omyjte její misku. Něž do nich dáte další potravu, osušte je. Nemyjte kočičí misky společně s nádobím, ze kterého jí vaše rodina.

Kočky si velice rády hrají a vy pro ně můžete vybrat spoustu různých hraček. Jestliže vaše kočka tráví většinu času doma, jistě uvítá kočičí strom, ale bude mít radost i z malých hraček. S nadšením se bude honit třeba za pingpongovým míčkem, nebo bude pronásledovat mechanickou myšku na líček. Povzbuzujte svou kočku, aby se hýbala, obzvláště až bude starší. Jinak by mohla ztloustnout a to není zdravé. Z téhož důvodu nedávejte své kočce mezi jednotlivými jídly příliš mnoho pamlsků.

Péče o srst
Kočka stráví hodně času tím, že si čistí kožíšek, který si důkladně olizuje jazykem. Až vám poprvé olízne ruku, zjistíte, jak drsný má jazýček. Právě jeho prostřednictvím se zbavuje uvolněných chlupů. Jestliže ale tuto srst spolyká, může jí to způsobit potíže.

Smotky z chlupů
Chlupy se hromadí v kočičím žaludku a může se z nich utvořit hustý chuchvalec. Zvláště dlouhosrsté kočky přítomností těchto chuchvalců v žaludku trpí poměrně často, především v období línání. Kočka, která má takové smotky v žaludku, sice ztrácí chuť k jídlu, ale ve skutečnosti má stále hlad. Takové kočky jedí jen malé množství potravy. Chuchvalec chlupů v žaludku jim totiž brání, aby pozřeli větší množství jídla. Někdy je možné žaludek vyčistit pomocí léků, ale v horších případech musí veterinární lékař ze žaludku chuchvalec vyjmout operativně.

Bouřka a ohňostroj
Kočky nemají rády hlasité zvuky. Při bouřce nebo při ohňostroji je proto raději nechávejte doma. Mohli by se totiž vyděsit a na den nebo i na déle zmizet, což by vám určitě na klidu nepřidalo. Pokud by se vám kočka ztratila, začněte prohledávat všechny kůlny a garáže v okolí pro případ, že by ji tam někdo omylem zavřel a ona tam usnula. Můžete také zatelefonovat místnímu veterináři a do útulku pro kočky. Je možné, že někdo zatím vaši kočku našel a odnesl ji tam.


Než dovolíte svému koťátku, aby opustilo bezpečí domova, musíte je nechat naočkovat. To je ochrání před infekcí, kterou by jinak mohlo chytit od nějaké jiné kočky ze sousedství. Vaše kočka musí být pravidelně jednou ročně očkována, aby zůstala zdravá. Do této tabulky si zapisujte všechny návštěvy u veterinárního lékaře.

JAK SI S NÁMI KOČKY POVÍDAJÍ
Kočky nenadělají příliš mnoho hluku. I když někdy vydávají hlasité zvuky v době říje. Protože chtějí přilákat kocoura. Když se kočky perou, syčí a hlasitě prskají. Ale vy se mnohem častěji budete setkávat s jejich spokojeným předením.

Nikdo přesně neví, jak to kočky dělají, že umějí příst. Obvykle je to projev spokojenosti a uvolněnosti. Dokonce i malá koťátka předou, když se cítí bezpečná, jsou nakrmená a v teple. Velké kočkovité šelmy jako jsou lvi a tygři nepředou. Místo toho s tlamou dokořán otevřenou řvou.

Vypočítavá kočičí láska
Když se chystáte svou kočku nakrmit, začne se vamp lest mezi nohama a hlavou se o vás otírat. Není to pouze projev přátelství. Vaše kočka na vás ve skutečnosti přenáší svůj pach ze speciálních pachových žláz, které má po stranách hlavy. Tímto způsobem dává najevo, že jste jejím majetkem.

Kočka má špatnou náladu
Když se kočka zlobí, začne prskat, stáhne uši k hlavě, a zuřivě švihá ocasem ze strany na stranu. Budete-li chtít v tuto chvíli s kočkou něco dělat, s největší pravděpodobností vás poškrábe a možná i kousne. Pokud se tak stane opláchněte si poraněné místo studenou vodou a ošetřete dezinfekčním prostředkem.

Trochu si zdřímnout
Když kočka usne, stočí se do klubíčka a teprve asi po 30 minutách se začne natahovat. Pozorujte, jak začne škubat nohama, jakoby byla vzhůru. Ve skutečnosti váš mazlíček hluboce spí. Kdyby měla oči otevřené, mohly byste vidět, jak s nimi pohybuje. Jde o zvláštní fázi spánku, které se říká rem. A vaší kočce se v této fázi zdají sny. Tato fáze trvá asi 7 minut a po uplynutí této doby se kočka přestane ve spánku hýbat. Kdykoli kočky usnou, zdají se jim sny

Zajímavost: Kočky spí mnohem déle než ostatní savci – prospí plné tři čtvrtiny dne

Cestování s kočkou
Kočky obvykle nerady cestují autem. Ovšem výstavní kočky si na to musí ať chtějí nebo nechtějí zvykat a to nejlépe od útlého mládí. Některé kočky mohou mít na cestování špatné vzpomínky, pokud se vozí autem pouze k veterináři, kde se necítí zrovna nejlépe.

Jestliže se chystáte odjed na prázdniny, musíte požádat kamaráda či sousedy, aby vám každý den chodili kočku krmit. Pokud to není možné, budete muset dát svého miláčka do kočičího hotelu. Zajděte tam co nejdříve, jinak by jste se mohli dozvědět, že už nemají žádné volné místo. To se týká zvláště těch lepších zařízení. Poraďte se s přáteli, kteří mají také kočku nebo se svým veterinářem, který z hotelů je nejlepší. Zajeďte se do hotelu podívat. Musíte s sebou vzít očkovací průkaz kočky, aby jste doložili, že má všechna potřebná očkování pořádku.

Cestování
Pokud jste se rozhodli vyrazit na cesty i se svou kočkou, vyložte ji přenosku vrstvou novinového papíru a na něj položte starou přikrývku. V případě, že se vaší kočce v autě přihodí nějaká nehoda, nebude tak složité dát zase všechno do pořádku. Pro větší bezpečnost můžete košík postavit na podložku z umělé hmoty nelépe na zem v prostoru za zadním sedadlem, kde se nemůže převrhnou.

Výstavy koček
Na některých výstavách ušlechtilých koček bývá část vyhrazená pro domácí mazlíčky, takže se jich můžete zúčastnit se svým domácím miláčkem, i když není čistokrevný. Předseda poroty bude posuzovat, zdali je kočka živá, dobře naložená a má pěstěný kožíšek. O místě a konání výstav se dozvíte v odborném časopise o kočkách. Snažte se přijet na výstavu dříve, aby vaše kočka měla čas po náročné jízdě zklidnit. Nezapomeňte si s sebou vzít kartáč a hřeben, aby jste ji mohli ještě předtím, než ji porota začne hodnotit ještě hezky upravit.

ROZMNOŽOVÁNÍ KOČEK
Každý rok se rodí mnoho nechtěných koťátek, takže pokud nechcete, aby váš miláček měl další koťátka, bude nelepší kočku přibližně v 6 měsících věku vykastrovat.

Kastrovat nebo nekastrovat?
Je téměř nemožné zabránit nevykastrované kočce, která běžně chodí ven, aby měla koťata. Pokud by jste se rozhodli držet ji v době říje doma, byla by velmi hlučná a vydávala by nespokojené zvuky.nevykastrovaní kocouři si budou v bytě značit svá území. Podobně jak to činí jejich divocí příbuzní.

Březost koček trvá přibližně 65 dní. Ale kočky začnou přibírat na váze až poslední tři týdny. Je tomu tak proto, že divoké kočky v přírodě musejí stále lovit potravu.

Jak koťátka rostou
Koťátka se rodí slepá a bezmocná. Záhy začínají sát mateřské mléko. To je chrání proti nemocem. Rostou rychle a ve 3-4 týdnech života začínají přijímat pevnou stravu. Koťata si spolu hrají a tím se učí jak se chovat na lovu. Kočičí matka, která žije se svými koťaty na venkově bere svá koťátka do přírody na lov s sebou. To je důvod, proč venkovské kočky tak dobře loví myši.

DENÍČEK KOČIČÍCH DĚTÍ
Koťátka se narodila …………………………………………………………………..
Počet koťátek ………………………………………………………..........................
Jména koťátek …………………………………………………………………………….
Datum, kdy koťátka začala sama jíst ……………………………………

NĚKOLIK ZAJÍMAVOSTÍ O KOČKÁCH

Většina koček se dožívá 15ti let, ale
nejstarší známá kočka se dožila 34 let.

Některé kočky mají křídla, ale přesto nelétají. Mají na zádech navíc jeden kožní lalok, který vypadá trochu jako křídlo.

Některé kočky mají na tlapkách jeden prst navíc, ten jim
pomáhá lépe udržet rovnováhu.

Největší kočičí plemeno na světě je mainská mývalí kočka, která pochází z Ameriky. Tato kočka může vážit až 8 kg. Kočka singapurská pocházející ze Singapuru je nejmenší. Dospělé kočky tohoto plemene neváží v dospělosti více než 2,7 kg

O kočkách se ví, že skutečně dokážou urazit značné velké
vzdálenosti jenom, aby se znovu dostali domů. Rekordu dosáhla jedna perská kočka ve Spojených státech amerických, která při cestě za svým majitelem ušla více než 1500 mil (2400km). pro nás zůstává záhadou, jak kočky dokážou najít cestu domů. I
když je známo již více než 200 takových případů.

V době od roku 1300 do roku 1600 se v Británii mrtvé.
Lidé si totiž mysleli, že tímhle kočky zazdívaly do zdí domů.
způsobem odradí myši, aby navštěvovali jejich obydlí.





Hodnocení: (hodnotilo 46 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info