Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Zajíc polní

Titulek: Zajíc polní
Datum vložení: 30.6.2008
Referát vložil: Dendous

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Lov
Žádný myslivec by si nedovedl představit podzimní loveckou sezonu bez lovu na zajíce. Vždyť je to zvěř, která poskytuje nejbohatší úlovky. Je až neuvěřitelné, kolik zajíců se u nás každý rok loví. Roční odstřel se pohybuje kolem 1 milionu kusů. V tomto případě nejde o lovecký a sportovní zážitek, ale i o záležitost značného hospodářského významu. Zaječí maso je velmi chutné a lidmi oblíbené. Proto se každoročně 3 miliony kilogramů zaječí zvěřiny snadno prodají.
Všimněmesi si ještě několika čísel o významu zajíců pro naše hospodářství. Hodnota ulovených zajíců představovala v letech 1961 až 1965 průměrně ročně asi 18 milionů korun. Kromě toho na lovy zajíců k nám jezdí zahraniční hosté a za odstřel platí dosti vysoké poplatky. Hodně zajíců se také chytá a vyvážejí se do ciziny živí. Za jednoho dostáváme přibližně 20 dolarů.

Zajíc polní
Zajíc polní, který je podle novějších poznatků řazen do řádu zajíců, patří společně s králíkem divokým do nižší systematické jednotky, do čeledi zajícovitých. Vyskytuje se na celém našem území, ovšem nejhorší je v úrodných nížinách. O zbarvení a tvaru těla nemusíme hovořit, protože zajíce každý dobře zná.
Nejčastěji můžeme zajíce vidět koncem zimy, tj. v únoru a březnu, kdy neklidně pobíhají po polích. Je to začátek doby rozmnožování, které myslivecky říkáme honcování. Tehdy můžeme zastihnout celé skupinky zajíců, z nichž jeden bývá zaječka a ostatní samci.
Březost samic trvá 42 dnů. Zaječka vrhá mláďata v polích na suchém a chráněném místě. V jednom vrhu bývá 2 až 5 zajíčků, kteří se rodí osrstění a ihned vidí. Za několik dnů po narození se rozléhají do nepříliš velkého okruhu. Zaječka je nechává o samotě a vrací se k nim jen tehdy, když je chce nakojit. Během roku vrhá samice mláďata třikrát až čtyřikrát. Mimo dobu páření žijí zajíci samotářsky.
Zajíci se živí rostlinou potravou. Okusují různé šťavnaté rostliny, ale v zimě se spokojí a s tvrdou kůrou stromů a suchou trávou. Potravu ukusují velikými řezáky, tzv. hlodáky, které vyrůstají v horní a dolní čelisti. Jsou obloukovitě zahnuté, neustále dorůstají a mají tvar velmi ostrého dlátka. Za řezáky vyrůstá v horní čelisti ještě jeden pár menších a slabších řezáků. Špičáky zajíc nemá a okousnutou potravu drtí mohutnými stoličkami.

Hodnocení: (hodnotilo 38 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (GigaNet s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | HowToVideo.info | Cestovatelský Norimberk.info