Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

O včelách

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > O včelách
 
Titulek: O včelách
Datum vložení: 3.12.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Včely
Předávaní potravy v úle
Předávání potravy v úle mezi úlovými včelami je nikdy nekončící proces. Podané jen několika dělnicím se za 48h nachází i v žaludcích larev a matky (včetně trubců).

Trubci
Trubci jsou včelí samci. Trubec se vyvíjí z neoplozeného vajíčka. Trubci se vyskytují ve včelstvu jen v době sezóny, v dubnu až srpnu. Počet těchto trubců je několik set až tisíc jedinců. Na konci sezóny jsou z úlu vyhnáni. S kladoucími matkami nebývají trubci. Jediným aktivním úkolem trubců je osemenit mladé matky. Zásoba spermatu se u trubců jednorázově již ve stádiu kukly. Zralý trubec má 6 až 9 milionů spermií. Vývoj trubce od položení vajíčka do vyběhnutí z buňky je nejdelší ze všech kast - trvá 24 dní. Délka života je velmi krátká; polovina vylíhnutých trubců se nedožije 14 dní, nejstarší trubci byli nalezeni ve věku 45 až 50 dní. Trubci nejsou schopni ve včelstvu přezimovat.

Včelstvo
Včelstvem rozumíme společenství zahrnující včelí matku, trubce, dělnice plod, včelí dílo a nezbytné zásoby. Podle některých názorů sem patří i včelí příbytek. Společenský způsob života včel s vysokou organizovaností a dělbou práce způsobuje, že jedině včelstvo jako celek je schopno trvalého života a je proto základní biologickou jednotkou ve včelařství. Ani jeden člen včelstva není schopen přežít sám o sobě. Včelstvo bez matky nebo s matkou neoplozenou zanikne. Trubci i matka bez dělnic hynou. Včela dělnice sama nemůže překonat například nízké teploty. Již při 6°C ztrácí pohyblivost a hyne, přestože včelstvo jako celek přežije snadno i ty největší mrazy. Včely trpí nemocemi zvané Varaoza to je roztoč nebo obávaným včelím morem. Včela je hmyz s dokonalou proměnou, to znamená, že se z vajíčka vylíhne larva, ta se zakuklí a z kukly se vylíhne již dokonalý hmyz. Zákonitosti vývoje i vývinu jsou známy do podrobností.

Období vajíčka: vajíčko je tyčinkovitá buňka dlouhá 1-2 mm. Pečují-li včely o vajíčka hned po jejich nakladení, vylíhnou se několik hodin před uplynutím 3 dnů larvy. Zůstane-li některé vajíčko nepovšimnuto, jeho vývoj se zdrží. K vývoji larvy z vajíčka je třeba kromě péče včel také teploty asi 30°C a vlhkosti 75 – 80 %.
Období larvy: larva leží na dně buňky. První tři dny období larvy jsou všichni budoucí členové včelstva stejně živeni. Dostávají odměšek hltanových žláz kojiček. Čtvrtý den dostává larva včelí s trubčí potravu. Larva roste tak rychle, že se 5krát svlékne a „košilku“ zanechá v buňce.
Nymfa: tak se nazývá larva po svém vzpřímení, než zapřede. Po zapředení larva znehybní a po šestém svlečení se změní v kuklu.
Období kukly: kukla leží naznak a lze na ní již rozeznat, který člen včelstva z ní bude. Jednotlivá ústrojí jsou již rozeznatelná. Kukla se začíná hýbat a bílá barva se mění.
Včelí potrava
Včely nejsou predátoři; pouze dělnice mají žihadlo, které však používají pouze v sebeobraněí. Dospělé včely se živí nektarem, z něhož čerpají energii, a pylem, jenž je bohatým zdrojem bílkovin a vitamínů. Mladé larvy většinou dostávají bílou kašičku vyprodukovanou dělnicemi; po několika dnech pak začnou dostávat směs této kašičky, pylu a nektaru.
Včelí výrobky
Včelařství je zdrojem důležitých surovin a výrobků - medu, vosku, mateří kašičky, propolisu a včelího medu, které pomáhají zabezpečovat zdravou výživu obyvatelstva a výrobu ve farmaceutickém, potravinářském a kosmetickém průmyslu.
· MED, který připravují včely z nektaru nebo medovice, je základní potravou pro včely a součastně hodnotnou lidskou potravinou. Obsahuje několik druhů cukrů, nejvíce cukru hroznového a ovocného, mnoho minerálních látek, vitamínů, těžký vodík, enzymy a další látky.
· VČELÍ VOSK je druhým výrobkem, který včela vylučuje ve voskotvorných žlázách. I když se většina vosku znovu spotřebuje ve včelařském odvětví, je surovinou i pro výrobu různých přípravků a pomůcek v kosmetice, v zubním lékařství a v různých odvětvích průmyslu.
· MATEŘÍ KAŠIČKA, která je základním krmivem mateřího plodu a larev, se stala významnou surovinou farmaceutického, potravinářského a kosmetického průmyslu. Obsahuje minerální soli, bílkoviny, minerály a hormony.
· PROPOLIS (včelí tmel). Je to směs pryskyřice, balzámů, včelího vosku, éterického oleje a pylu. Používá se ve farmakologickém průmyslu a ověřují se léčivé účinky léků, které se z této suroviny vyrábějí. Některé pokusy dokázaly, že má antiseptické účinky.





Hodnocení: (hodnotilo 57 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info