Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tygr

Titulek: Tygr
Datum vložení: 8.5.2009
Referát vložil: Anca1999

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kdo je tygr???

Tygr (Pantera tigris) je největší kočkovitá šelma a po medvědu kodiakovi a ledním je třetí největší suchozemskou šelmou. Je rozšířen od Kavkazu po oblast Poamuří a Ussuri na jih Přední a zadní Indie, do Číny a na sundské pohoří. Tygr je prototypem síly a mohutnosti šelem, ale také elegance a lehkosti pohybu. K majestátnímu a krásnému zjevu tygra přispívá i jeho zbarvení. Na červenohnědém až okrovém podkladě je tygr tmavohnědě až černě pruhovaný a mohutnou hlavu má lemovanou bělavými licousy. Díky jeho zbarvení je tygr při plížení hustou vegetací při střídání světla a stínu téměř neviditelný. Někdy se vyskytují tygři kteří nemají na části těla pruhy. Nebo se vyskytuje ztráta pigmentu, takže jsou hnědě pruhovaní. Velmi vzácně se u nich vyskytuje černé zbarvení celého těla- melanismus. Častější je albinismus-přičemž tygrům v srsti chybí pigment. Čistí albíni nemají barvivo ani v duhovce takže díky prosvítání cévek mají červené oči. Nejpopulárnější barevnou odchylkou jsou bílí tygři z Réwy. Na bílém podkladě jsou hnědě či černě pruhovaní. Pocházejí z chovu Maháradži z Réwy, který vyšlechtil bílé tygry s tmavými pruhy. Hlavním úkolem tygra v přírodě je regulace populací středních až velkých asijských sudokopytníků. Tygr uloví i několikanásobně větší kořist než je sám a je také dokonalý plavec.

Rozměry
Délka těla: 140-320 cm
Výška v kohoutku: 90-140 cm
Délka ocasu: 60-140 cm
Hmotnost: 180-320 kg samci
115-185kg samice

Věk
Dospělost: v 3.-4. roce života
Průměrný věk: 12-18 let
v ZOO až 25 let

Potrava
Velcí kopytníci- buvoli, jeleni,antilopy, prasata.
Při nedostatku- i žáby, ryby, saranče.

Mláďata
Délka březosti: 102-112 dní
Počet mláďat: 2-4(obvykle 2)
rodí se slepá a váží 780-1600g
Doba kojení: 3-6 měsíců

Teritorium
40-180 km2

Způsob života
Samotáři- (kromě samic s mláďaty)

Obývají rákosové a travnaté džungle, lesní porosty od nížin až do hor, (4000 m.n.m.)

Hodnocení: (hodnotilo 34 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (GigaNet s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | HowToVideo.info | Cestovatelský Norimberk.info