Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Liška obecná

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Liška obecná
 
Titulek: Liška obecná
Datum vložení: 18.7.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Lišky jsou samotářská zvířata. Každá liška má své lovné území velké tři až patnáct kilometrů. Jejich hranice značí pachovými žlázami (moč, trus). Obě pohlaví se vyhledávají až počátkem říje v lednu a únoru.Páření se koná uvnitř hlavní nory. Po 52 - 63 dnech , rodí samice 3 – 10 slepých liščat. Liška je nejrozšířenější středně velkou šelmou na celé severní polokouli.Tělo má dlouhé kolem 90 centimetrů, huňatý ocas má dlouhý až 50 centimetrů.Liška je nebezpečným přenašečem vztekliny. Nejobvyklejší barevná kombinace je rezavá srst na většině těla, dolní část obličeje, břicho a konec ocasu je žlutobílé, nohy a uši na jsou konci černé. Trvalý chrup má 42 zubů. Liška si vytváří několik nor. Jednu noru má však hlavní, kde jsou i mláďata. Ostatní nory nejsou pro uchovávání potravy, jak by se mohlo zdát, ale pro případ nebezpečí, kdyby bylo nutno mláďata přenést do záložní nory.Liška získala pověst chytrého, někdy i vychytralého zvířete.





Hodnocení: (hodnotilo 156 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info