Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Tučňáci

Titulek: Tučňáci
Datum vložení: 24.7.2009
Referát vložil: Gab 1999

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Tito nelétavý ptáci ,,ve fraku“ žijí na jižní polokouli naší Země. Svou schopnost létání ztratili proto, že pro svůj život mnohem víc potřebují být plavci a potápěči, takže se u nich dále rozvíjely tyto schopnosti, zatím co schopnost létání postupem času zanikla.Mají zavalité válcovité tělo a pohybují se pomocí křídel podobných ploutvím. Kostra křídla je výrazně zkrácená a zploštělá, pohyblivost kloubů je silně omezena. Nohy jsou výrazně posunuty dozadu a mezi třemi prsty mají plovací blánu. Nohy jsou při plavání používány pouze jako kormidlo. Protože nepotřebují snižovat hmotnost kvůli letu a naopak se potřebují potápět.Aby ve studených vodách i mrazech na souši udrželi teplo, vyvinula se jim silná vrstva podkožního tuku a velmi husté peří po celém těle.V dobách kdy jsou mrazy příliš silné a slunečních paprsků je příliš málo, využívají tučňáci jejich velkého počtu, shlukují se blízko k sobě a zahřívají se navzájem svými těly. Všichni se poctivě prostřídají, nikdo dlouho nestojí na místě na okraji skupiny.
Živí se převážně rybami a hlavonožci. V době, kdy jsou na pevnině a líná jim peří, jsou schopni dlouhodobě hladovět, protože si nesmějí namočit svoje neúplné peří.Tučňáci jsou monogamičtí a k hnízdění se vracejí vždy na stejné místo. Snášejí obvykle jen jedno až dvě vejce.Na vejcích se střídají oba partneři, a oběma se na břiše vytvoří silně prokrvený holý záhyb kůže. Nejdříve sedí samice, zatímco samec je na moři, loví a vykrmuje se (několik dní až týdnů), pak se vystřídají a na moře zamíří zase samice.Mláďata se líhnou slepá a porostlá prachovým peřím. Z počátku ho jeden rodič hlídá a druhý loví, později mláďata tvoří „školky“ a loví oba rodiče. O školky se starají buď mladí nehnízdící jedinci, nebo ti, kteří o svoji snůšku přišli. Rodiče jsou schopni ve školce najít své mládě a krmí jen je.Mláďata se vydávají na moře až když mají kompletní opeření.Malé druhy dospívají ve 2–3 letech, velké dokonce 5–7.
Průměrný věk tučňáka je asi 20 let.Největším a nejznámějším druhem tučňáka je tučňák císařský. V šesti rodech je ale roztříděno až 18 dalších druhů tučňáků.

Hodnocení: (hodnotilo 63 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (GigaNet s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | HowToVideo.info | Cestovatelský Norimberk.info