Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Emu hmědý

Titulek: Emu hmědý
Datum vložení: 2.11.2011
Referát vložil: janahuml

 

Emu hnědý (Dromaius novaeholandiae)
Emu hnědý, česky někdy i emu australský je druh pštrosa a zároveň taky druhým největším nelétavým ptákem světa a největším původním ptákem Austrálie. Je také jediným žijícím druhem rodu Dromaius. Váží 20 - 55 kg, měří 150-190 cm.
Emuové jsou hojní na většině území Australského kontinentu, ale v Tasmánii byli vyhubeni. Jeho hejna můžou mít i desítky členů. Také se chovají ve farmových chovech, pro maso, olej a kůži.
Kromě klokanů a papoušků se velkým nepřítelem australských sedláků stal pštros emu hnědý. V současnosti, po svém africkém příbuzném, druhý největší pták na světě, dorůstající výšky až sto padesáti centimetrů a hmotnosti padesáti kilogramů. Stejně jako jeho příbuzní z nadřádu Běžců, nelétá, zato dobře běhá. Je tmavohnědý, s černou hlavou, kuřata jsou pruhovaná, černobílá. Stará se o ně, mimochodem, samec, samice nesedí ani na vejcích. Stejně jako klokani, žijí emuové na rovinách, vyhýbají se poušti a lesům.


Emu je o něco menší než pštros. Žije v otevřených a polootevřených, křovím porostlých oblastech, v eukalyptových lesích, křovinatých zónách, ale i v jiné otevřené krajině po celé Austrálii.
Jejich dlouhé silné končetiny jim umožňují urazit dlouhé vzdálenosti ve vyrovnaném tempu 7km/h a při nebezpečí dokážou běžet rychlostí 48km/h.
Emu hnědý je jediný žijící zástupce čeledi emuovitých. Emuové jsou jsou blízkými příbuznými kazuárů. Mají s nimi shodnou stavbu křídla a podobně utvářené dvouvětevné peří. Čeleď emuovitých se v Austrálii vyvinula z dávných předků zhruba před 25 milióny let, některé její druhy dosahovaly obřích rozměrů. Emu hnědý dosahuje výšky až 2 metry a váží okolo 50 kg. Emu dokáže vyvinout rychlost až 48 kilometrů v hodině. Emu hnědý je samotář, někdy žije ve skupině o 4-9 jedincích. Najdeme ho v lesnaté, křovinaté i travnaté oblasti Austrálie, nevyskytují se v suchých oblastech, kde roční srážky jsou nižší než 600 mm. Emu hnědého poznáte dle jeho hlasu, které se ozývá jako vzdálené bubnování.

Emu hnědý se dožívá 5 až 10 let v přírodě, v zajetí dokonce až 35 let.


Vzhled:
Na modravém hadovitém krku vztyčí do výše dvou metrů malá hlava s velkým plochým zobákem. Emu hnědý má velké oranžové oči s dlouhými řasami. Peří emu se z větší vzdálenosti podobá rozčepýřené srsti. Zblízka je viditelné, že nemá kompaktní stavbu jako peří létajících ptáků, ale je velice jemné, dlouhé a zdvojené. Plní úlohu kvalitní tepelné izolace

Potrava:
Emu hnědý žere jako všichni pštrosi hmyz, drobné obratlovce, trávu, plody a zelené části rostlin.


Rozmnožování:
Od prosince do dubna snáší samice Emu hnědého vejce na holou zem, cca 5-11 tmavozelených vajec, o které se stará samec. Sedí na nich 25-60 dní a po celou dobu nepřijímá potravu. Mláďata, která jsou zpočátku tmavě pruhovaná, vodí až 18 měsíců. Samci emu hnědého se občas stará o vejce od více samic. Mláďata dospívají ve 2 až 3 letech. Současná populace je odhadována na 700 000 jedinců.


Popis
Emu se podobá podlouhlému šedočernému trsu povadlé trávy, z kterého vyrůstají dva mohutné tříprsté běháky, hodící se spíše k nějakému dravému dinosaurovi. Dopředu pak trčí dlouhý, lehce ochmýřený krk s modravým nádechem, zakončený relativně malou hlavou opatřenou zploštělým zobákem. Na svět se emu dívá dvojicí velkých očí, které vidí barevně stejně dobře jako oči lidí. Peří emu je natolik zvláštní a odlišné od jiných ptáků, že se z větší vzdálenosti podobá rozčepýřené srsti. Při bližším pohledu zjistíte, že nemá takovou kompaktní stavbu jako peří létajících ptáků, ale je velice jemné, dlouhé a zdvojené. Plní úlohu kvalitní tepelné izolace, ale emu, na rozdíl od jiných ptáků, o své peří nijak pečlivě nepečuje. Manipulujete-li kupříkladu s odchyceným pštrosem v oblasti centrální Austrálie bez rukavic, dočkáte se nepříjemného překvapení v podobě zamazaných a zprvu kořeněně páchnoucích rukou a můžete si být jisti, že se tohoto vtíravého pachu dobré dva dny nezbavíte.
Když poprvé spatříte v klidu stojícího emu, tak vám připadá, že se nutně musí převážit dopředu, ale zdání klame, neboť tvar těla je přizpůsoben rychlému běhu. Když se emu rozběhne, natáhne krk s hlavou šikmo dopředu a jeho rychlost dosáhne až 48 kilometrů v hodině.
Australští farmáři, kteří k ráznému řešení problémů s původní zvěří nemají nikdy daleko, pronásledují emu kvůli tomu, že jim škodí na polích a upíjejí vodu dobytku. Stejných zločinů na bodrých zemědělcích se mimo jiné dopouštějí i klokani a vůbec všechna zvířata kromě ovcí a jatečného skotu.
ikona mailu Poslat mailem    ikona tiskárny Vytisknout               Přidej vlastní referát
Hodnocení: (hodnotilo 11 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)
 
 
 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy | Au-pair | Vysoké školy
Kontakt | Přidej vlastní referát

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (GigaNet s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu. Diskuse: miniBB forum software © 2001-2006
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: pohodlne-pujcky.cz | Dovolená Bibione | Cestovatelský Norimberk.info