Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Kočkovité šelmy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Kočkovité šelmy
 
Titulek: Kočkovité šelmy
Datum vložení: 15.3.2013

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Kočkovité šelmy

Říše:
Živočichové (Animalia)
Kmen:
Strunatci (Chordata)
Podkmen:
Obratlovci (Vertebrata)
Třída:
Savci (Mammalia)
Řád:
Šelmy (Carnivora)
Čeleď:
Kočkovití (Felidae)

Charakteristika

Kočkovití (Felidae) jsou čeledí řádu šelem. Z celého řádu se právě oni nejvíce drží masožravého způsobu života. Za nejbližší příbuzné koček se považují asijští linsangovérodu Prionodon dříve řazení k cibetkám (Viverrinae). První kočky se objevily během eocénu, tedy přibližně před 40 miliony let. Mezi nejznámější kočky patří bezpochybykočka domácí, jejíž soužití s člověkem je známé již 4000 až 7000 let. Divocí příbuzní kočky domácí stále žije v Africe a západní Asii, ale poničené životní prostředí značně omezilo plochy jejich výskytu.Jiné velmi známé druhy kočkovitých zahrnují velké kočky jako je lev, tygr, levhart, jaguára gepard (který je navzdory své velikosti příbuzný s malými kočkami) a spousta dalších divokých koček například rys ostrovid nebo puma americká.

Zástupci :
Kočka Rybářská

Kočka rybářská (Prionailurus viverrinus) je malá kočkovitá šelma obývající bažiny a mangrovové porosty jihovýchodní Asie. Starší vědecký název je Felis viverrina.
Hmotnost: 5,9-11,7 kg
Délka těla: 65-100 cm
Délka ocasu: 38-41 cm
Výška: 25-33 cm
Kočka rybářská patří mezi větší malé kočky, je o něco větší než kočka domácí. Samci jsou výrazně větší a robustnější než samice. Jsou podsadité, silné, s kratšími končetinami a krátkým, tupě zakončeným ocasem, který na první pohled vypadá jako useknutý. Vzhledem připomínají cibetku, rodové jméno cibetky,viverra, tedy dalo název druhovému jménu kočky rybářské, tedy P. viverrinus.
Zvláštností kočky rybářské jsou plovací blány mezi prsty předních končetin a fakt, že i zatažené drápy neustále vyčnívají z pochev, kočka rybářská je nedokáže zatáhnout úplně.Barva srsti je tmavě šedá,s černými kulatými skvrnkami. Okolí čenichu a spodní část brady jsou bílé, stejně tak flíčky na uších. Od čenichu se mezi uši až na krk táhnou tmavé pruhy.

Jaguarundi

Jaguarundi (Puma yagouaroundi) je malá kočka, žijící divoce v Jižní a Střední Americe. Někdy je zařazována do rodu Felis (kočka), je však příbuzná pumě, tudíž je k ní řazena do rodu Puma. Je pro ni ale také vytvořen zcela zvláštní rod Herpailurus.
Hmotnost: 2,5 - 9 kg
Délka těla: 51 - 78 cm
Výška: 34 cm
Jaguarundi se podobá kočce domácí, ale ve srovnání s ní má kratší silnější končetiny, dlouhý ocas a kratší uši. Celkové proporce těla mu vysloužily anglické pojmenování „otter cat“, neboli vydří kočka, nebo také „weasel cat“, kočka-lasice.
Přestože patří mezi malé kočky, má kulaté zornice.
Srst je u dospělých jedinců jednobarevná, tmavě hnědá až černá, šedá, ale také červená. Tmavší formy žijí v zalesněných oblastech, v sušších biotopech převládají světlejší formy jaguarundiho. Mláďata jsou skvrnitá.

Tygr sumaterský

Tygr sumaterský (Panthera tigris sumatrae) je nejmenším poddruhem tygra. Jedná se o kriticky ohroženou šelmu, která je endemitem ostrova Sumatra v Indonésii.
hmotnost: 115-180 kg
délka těla: 140-180 cm
délka ocasu: 60-80 cm
výška v kohoutku: 80-90 cm
Tygr sumaterský je mezi tygry nejmenší, což je pro něj výhodné při pohybu v husté džungli. Srst má výraznou hnědooranžovou barvu, černé pruhy jsou poměrně úzké a hustě naskládané vedle sebe. Zvláště samci mají velmi výrazné licousy.





Hodnocení: (hodnotilo 14 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info