Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Přesličky

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Přesličky
 
Titulek: Přesličky
Datum vložení: 8.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Přeslička rolní je vytrvalá bylina, která přetrvává v půdě ukrytým oddenkem s kořeny. Vytváří dva typy lodyh. Na jaře vyrůstá z oddenku článkovaná nezelená žlutohnědá lodyha s hnědými šupinovými lístky. Nese klas výtrusnic, v nichž se vytvářejí výtrusy. V buňkách pletiv této lodyhy a v jejích lístcích probíhá jen dýchání. V létě vyrůstají zelené lodyhy s množstvím drobných zelených lístků. V jejich buňkách převládá fotosyntéza nad dýcháním. Fotosyntézou vzniklé látky jsou odváděny vodivými pletivy do oddenku, kde se tyto organické sloučeniny ukládají do zásoby. Na jaře příštího roku umožňují růst jarních lodyh. Zahradkáři a zemědělci považují přesličku rolní za plevel. Je to však léčivá rostlina (léčivka). V našich lesích se vyskytuje též přeslička lesní. Největších rozměrů u nás dosahuje přeslička největší, jejiž letní lodyhy dorůstají výšky až 150 cm.





Hodnocení: (hodnotilo 156 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info