Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

JINANY

Titulek: JINANY
Datum vložení: 4.4.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
JINANY
ZÁSTUPCE: Jinan dvoulačný

Opadavý strom, až 40 m vysoký, obvykle s kuželovitou korunou.
Větve odstávají v ostrém úhlu, jsou tuhé a zpravidla vzpřímené.
Pyl a semena vznikají odděleně na různých stromech. Samčí rostliny vytvářejí šišticovité útvary, zatímco samičí dávají vzniknout shlukům semeníků na tenké stopce nesené krátkým
výrůstkem. Podobně jako cykasy vytvářejí jinany obrvené spermie, které po opylení plavou k vajíčku, aby ho oplodnily.
Jinany byly zřejmě poprvé kultivovány v Japonsku buddhistickými mnichy a později, v 18. století, přivezeny do Evropy a Severní Ameriky.
Dnes je jinan velmi účinný při léčbě plicních chorob, zánětu průdušek, při kašli se zvýšenou tvorbou hlenu, astmatu, ale také při pohlavně přenosné kapavce. V Japonsku se semena jinanu používají k posílení žaludeční činnosti. Přípravky z jinanu lze léčit bakteriální infekce a mykózy, různá parazitární onemocnění. Protože účinné látky obsažené v jinanu podporují cirkulaci krve, ovlivňuje to činnost mozku. Určitou úlevu při jeho užívání mohou pocítit i lidé trpící Alzheimerovou chorobou. Oprané listy, konzervované v alkoholu, se používají k léčbě křečových žil a popálenin. Pro všechny tyto vlastnosti bývá jinan označován jako „ strom života".






Hodnocení: (hodnotilo 27 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info