Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Schizofrenní psychózy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Schizofrenní psychózy
 
Titulek: Schizofrenní psychózy
Datum vložení: 13.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Schizofrenní psychózy jsou různé, takže je jisto, že příčin nemoci s touto (dnešní) nálepkou je více. Zatím se o příčinách mnoho neví. Genetické ovlivnění je prokázáno. Zajímavým zjištěním, zatím bez praktického dopadu je to, že nemocní (možná je to i znak predispozice) mají méně specializované hemisféry než zdraví lidé.

To, co dnes pod schizofrenní psychózy spadá, má jistou množinu příznaků. Zvláště jsou to halucinace (hlavně zvukové), bludy (smyšlenky), neschopnost soustředit se, rozpoznávat, hodnotit, pamatovat si, rozhodnout se, pocit nízké energie, následují problémy s motivací a se vztahy. Takže analytik a škatulkovač se vyřádí. Světově onemocní kolem 1-2% populace. U nemocných jsou častější sebevraždy (kolem 10 %) a kouření, (kouření asi 3x více než v běžné populaci!). Asi 18% nemocných se vyléčí. Pokud se něco z prvotních příznaků zlepší jako následek léku (kauzalita se obvykle zjišťuje statisticky vůči placebu), bývá míněno, že lék proti nemoci pomáhá, čili že zlepšuje kvalitu života. Nejvíce se cenívá zlepšení kognitivních (rozpoznávacích) funkcí. Nyní se schizofrenní psychózy léčí atypickými antipsychotiky = neuroleptiky (lze přeložit jako psycho-jedy) se širším ovlivněním příznaků a menšími okamžitými nežádoucími efekty, než tomu bylo dřív (3 až 5 let).

Nežádoucí účinky jsou velmi pestré. Každému nefungují stejně, a tak nelze dobře odhadnout komu, co a v jakém podávaném množství zabere. To dá rozum, ovlivňuje se totiž mozek. (o metodice medikace dle příznaků, pokud je, jsem nečetl) Ještě jinak, lze říci že příčiny a jejich možná léčení budou značně záviset od konkrétního pacienta. U neuroleptik i atypických (risperdion, olanzapin, ziprasidon) bývají nežádoucími efekty parkinsonoid (strnulé držení rukou, maskovitý obličej a malé krůčky), ospalost, změny funkce paměti, poruchy libida a přibírání na váze. Léčení je tedy jakási směna vnitřně psychických poruch za fyzické. Nejlepší (účinný i šetrný) se z nových neuroleptik zdá být quetiapin, pod názvem Seroquel byl ČR registrován loni. Dlouhodobé studie samozřejmě nejsou. Četl jsem o léčbě a to terapií prostředím a stravou. Byla doporučena změna prostředí (od rodiny), plánovitý režim, vhodný je přítel, společník, z jídel si vzpomínám na ořechy. Intuici říká nedůvěřovat slepě doktorům. Jsou zde také studie a dle nich se obecně "obtížní" pacienti více uzdravují. O schizofrenicích, pokud mají možnost s intuicí zacházet, to platí asi víc, protože jedině oni sami jsou experty na sebe. Každopádně mi vychází potřeba podložit pocity experimentem. Odborníkem je nemocný a jeho intuice. Zkoušet co funguje. To ale není dost možné ve společnosti, kde odsoudí psychiatra za zločiny pacienta.

Co některým schizofrenikům pomáhá
Reiki - léčitelka Černá používá podobný princip. Bydlí ve Velkém Týnci u Olomouce.
Sdružení Focus - tato nadace pro schizofreniky se nachází v Ústí nad Labem i v dalších městech. Nadace pořádá výlety a umožňuje práci v dílně a s koňmi. Dobré je, že se lidé setkávají a sdílí či jen "kecají" (s oblibou pomlouvají). Většina si myslí, že se nemoc nedá léčit. Skoro všichni tam kouří. Někteří jsou si rovnější a mají povoleno (povolili si) užívat třeba videokameru, odbornější knihy, kola. Terapeutům, byť mladším, se musí vykat. Je to lepší než nic, hlavně ty výlety a koně, jinak ale trochu nezdravé pro toho, kdo se chce vyléčit.
Výlety - pobyt v přírodě tělu jen prospívá.
Pobyt v nemocnici - závisí od kvality lékařů, pozor na závislost na pobytu a na stigmatizaci.
Práce - tělo se dostatečně zaměstná.
Terapie s psychologem - odborník nejlépe ví, jak pomoci.
Plavání - nejlépe v jezeře, v rybníce, čím je voda studenější, tím má lepší léčebný efekt.





Hodnocení: (hodnotilo 23 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info