Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Osteopróza

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Osteopróza
 
Titulek: Osteopróza
Datum vložení: 11.10.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Při Osteoporóze řídne kostní tkáň. Příčiny osteoporózy jsou věk, menopauza (přechod), nedostatek pohybu a podvýživa. Osteoporóza může být po mnoho let pouze tichým a nenápadným společníkem.
Postupné řídnutí našich kostí má za následek menší odolnost vůči mechanickému násilí. Kost se snadněji zlomí. Projeví se tak často až ve chvíli, kdy už je jen velmi obtížně léčebně ovlivnitelná.
Nejčastěji dochází ke zlomeninám krčku stehenní kosti, zlomeninám zápěstí a hrudních nebo bederních obratlů. Zlomeniny mohou být i poměrně drobné. Projevují se zejména na páteři postupným sesedáním obratlových těl.
Nemusí Vám pak způsobovat náhlou bolest, ale spíše jen neurčité pobolívání v zádech.
Příčin osteoporózy je velmi mnoho. K postupnému "řídnutí" kostí dochází u každého z nás přirozeným stárnutím těla.
K nebezpečnému úbytku kostní hmoty může dojít v důsledku nejrůznějších onemocnění - při poruše funkce příštítných tělísek, onemocnění ledvin, atd.





Hodnocení: (hodnotilo 49 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info