Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Sluneční kolektory

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Sluneční kolektory
 
Titulek: Sluneční kolektory
Datum vložení: 24.11.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Sluneční energie patří mezi nevyčerpatelné zdroje a její využívání nemá žádné negativní účinky na životní prostředí. Množství solární energie, které se dá využít, je závislé na klimatických podmínkách jednotlivých částí zemského povrchu. Lze ji dobře využívat nejen v oblastech s dlouhým slunečním svitem, ale i ve vyšších nadmořských výškách.

Využití sluneční energie
V našich podmínkách je možné solární energii využívat zejména k výrobě tepla a to k ohřevu teplé užitkové vody, vody v bazénech a k dotápění objektů. Z důvodu malého procenta účinnosti je méně vhodné, i když v některých případech těžko zastupitelné (např. místa bez přístupu k elektrické síti), využití přeměny sluneční energie na elektrickou energii fotovoltaickými články.

Co to je solární kolektor
Solární kolektor je v podstatě zdokonalený absorbér, umožňující celoroční provoz. Ke zlepšení funkce a účinnosti kolektoru podstatně přispívá dobrá tepelná izolace. Na vrchní straně je transparentní kryt (sklo, polykarbonát), který propouští krátkovlnné sluneční záření a zabraňuje zpětnému vyzařování dlouhovlnného záření (skleníkový efekt). Na spodní straně a bocích je absorbér izolován klasickými izolačními materiály (např. minerální vlákna, pěnový polyuretan apod.). Celý systém je zapouzdřen v tuhém rámu nebo vaně chránícím absorbér proti mechanickým a vlhkostním účinkům. Teplo je odváděno z kolektoru prostřednictvím teplonosného média (voda, nemrznoucí směs na bázi propylenglykolu, vzduch atd.) izolovaným potrubím do místa spotřeby, např. do solárního zásobníku. Zkráceně: Sluneční kolektor zachycuje sluneční záření a předává absorbované Teplo látce cirkulující v uzavřeném okruhu. Typickým kolektorem používaným v našich zeměpisných šířkách je černá kovová nebo plastová deska, pohlcující sluneční záření. Teplo se odvádí soustavou trubek s teplonosnou látkou.
Zkráceně : Kolektor zachycuje sluneční záření a předává absorbované Teplo látce cirkulující v uzavřeném okruhu. Typickým kolektorem používaným v našich zeměpisných šířkách je černá kovová nebo plastová deska, pohlcující sluneční záření. Teplo se odvádí soustavou trubek s teplonosnou látkou.

Solární energie
Patří mezi nevyčerpatelné zdroje energie. Její využití závisí na klimatických podmínkách. v našich zeměpisných šířkách dopadá na 1m 2 povrchu za 1s v průměru kolem 100J sluneční energie. Od dubna do října 75% a 25% v období od října do dubna.





Hodnocení: (hodnotilo 123 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info