Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Dr. Aleš Hrdlička

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Dr. Aleš Hrdlička
 
Osobnost: Hrdlička Aleš
Datum vložení: 7.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Až do svých třinácti let vyrůstal v Humpolci, kde se 29.3.1869 narodil jako prvorozený syn ze sedmi dětí truhlářského mistra. Hospodářská krize a naděje na lepší život přiměly Hrdličkovu rodinu vystěhovat se do Spojených států. Aleš pracoval spolu s otcem v továrně na zpracování tabáku a večerně studoval střední školu. Fyzické a duševní vyčerpání mu přivodilo těžké onemocnění, ošetřující lékař poznal v mladém Hrdličkovi nadaného člověka se zájmem o přírodní vědy a nabídl mu práci. S tímto finančním zajištěním se mohl věnovat studiu lékařství. Hrdličku zaujal nově se rodící obor antropologie a odjel tuto vědu studovat do Francie. Prozkoumal řadu indiánských populací a byl jedním z nejlepších znalců Indiánů. Jeho zásluhou byla objevena migrační cesta původního amerického obyvatelstva z Asie přes Beringův průliv na Aljašku a odtud na jih. Od roku 1903 působil jako kurátor oddělení pro fyzickou antropologii při Národním muzeu Spojených států ve Washingtonu. Vybudoval zde oddělení s mnohatisícovými sbírkami antropologických exponátů. Závěr Hrdličkovy vědecké práce "Veškeré lidstvo jednoho původu jest" je i vědeckým základem boje proti rasismu.
Zemrěl v roce 1943 ve Washingtonu.





Hodnocení: (hodnotilo 115 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info