Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Spánek

Titulek: Spánek
Datum vložení: 12.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Spánek je přirozený pravidelně se opakující stav sníženého vědomí. Je nutný pro regeneraci organismu; ve spánku klesá přeměna látková, tělesná teplota a svalové napětí, příjem a zpracování potravy jsou omezeny, ale ne zcela zastaveny.
Během spánku lze rozlišit podle různých tělesných příznaků a podle změn elektrické aktivity mozku (přístrojová metoda – elektroencefalografie) 2 základní fáze:
Po usnutí nastupuje tzv. „pomalý spánek“, kdy se snižuje svalové napětí reakce na různé podněty, krevní tlak, srdeční a dechová frekvence, zornice jsou zúžené. V této fázi jde zřejmě především o obnovu fyzických sil, protože po vysilující práci je podíl tohoto spánku vyšší. Stadium pomalého spánku trvá asi 1-2 hodiny, opakuje se za noc 4-5krát a mezitím se střídá s obvykle jen několikaminutovou 2. fází – tzv. REM spánkem. Pro ten jsou obvyklé pohyby očí (ale víčka jsou zavřená), svalové záškuby obličeje a končetin, zrychlení dechu a srdeční činnosti. Při probuzení v této fázi si pamatujeme sny. Pravděpodobně se třídí informace a uspořádávají se paměťové stopky a obnovují psychické síly. Ráno se intervaly pomalého spánku zkracují a REM spánku prodlužují, proto si často pamatujeme sny, které se nám zdály časně ráno.
Spánek je pro náš život nesmírně důležitý, průměrný člověk stráví asi ⅓ života spánkem. Nedostatek spánku způsobuje únavu, neschopnost soustředění a snižuje výkonnost. Trvalejší nespavost vede k závažným zdravotním problémům.





Hodnocení: (hodnotilo 43 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info