Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Dýchací systém

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Dýchací systém
 
Titulek: Dýchací systém
Datum vložení: 28.3.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Dýchací systém
Dýchací systém zajišťuje přísun čerstvého kyslíku do těla. Čerstvý kyslík pak může být distribuován dál k jednotlivým tkáním v těle. Odstraňuje oxid uhličitý, odpadní produkt tělních procesů. Dýchání je mimovolný proces, který je řízen dýchacími centry v mozkovém kmeni.
Dýchací cesty
Podle místa, kde se kříží dýchací cesty s trávicí trubicí, rozdělujeme dýchací cesty na:
horní-dutina nosní, nosohltan (horní nálevkovitý úsek hltanu)
dolní-hrtan, průdušnice, hlavní průdušky
Plíce jsou neprodyšně uzavřeny. Jejich dutina je spojena se vzduchem jen skrze průdušnici a průdušky. Při vdechu (inspirací) se nasává vzduch do plic rozepnutím hrudníku (stahem bránice a zevních svalů mezižeberních), při výdechu (expirací) se vypuzuje pružností hrudní stěny a stahem břišních a jiných svalů.
Když je vzduch vdechnut a prochází nosními cestami je filtrován, ohříván a zvlhčován. Vzduch dále proudí hltanem, hrtanem, tracheou a průduškami do plic. Normální klidné dýchání má rytmus asi 12 až 16 za minutu. Člověk vdechne a vydechne asi 0,5 l vzduchu, tj. asi 6-8 l za minutu.
Dutina nosní
Nosní dutina - lepkavá sliznice vystýlá nosní dutinu a zachycuje prachové částice. Její povrchové vlásky (cilie) jimi pohybují směrem ven z nosu aby byly vykýchnuty. Podobná sliznice vystýlá hrtan a tracheu. Pohybuje částicemi směrem dolů aby mohly být spolknuty. Seshora ohraničena stropem, zdola spodinou, zevními stěnami (horní čelist), ze kterých vystupují skořepy nosní, vnitřní stěna tvořena přepážkou, zepředu nosem, vzadu vstup do nosohltanu. Nosní vlásky - ve vstupu do nosu zachycují velké inhalované částice.
Hrtan
Hrtan hraje nezbytnou roli v lidské řeči. Během produkce zvuku se hlasivky přikládají k sobě a vibrují tím, jak je vzduch vyháněn z plic a prochází mezi nimi. Nepravé hlasivky nemají žádnou roli v produkci zvuku, ale uzavírají hrtan při polykání jídla. Mezi chrupavkami hlasivkovými a zadní stěnou chrupavky štítné jsou rozprostřeny hlasivkové vazy, příčně pruhované svaly, které umožňují měnit napětí hlasivek. hrtanová chrupavka na přední ploše krku, viditelná více u mužů - "Adamovo jablko" či "ohryzek".
Průdušnice (trachea) - hlavní dýchací cesta do plic, se rozděluje na dva velké primární bronchy (průdušky), které dopravují vzduch do pravé a levé plíce. Cylindrický řasinkovitý epitel chrání před prachem
Plíce
kuželovitý tvar a jsou uloženy v dutině hrudní
Dvě houbovité plíce vyplňují většinu hrudní dutiny a jsou chráněny pohyblivým hrudním košem. Jejich funkce je výměna plynů a distribuce kyslíku. Povrch tkáně, ve které probíhá výměna kyslíku a oxidu uhličitého je asi 40krát větší než vnější povrch těla.
pravá plíce-větší, 3 laloky
levá plíce-menší, 2 laloky
plicní tkáň-větší a menší trubice-průdušky a plicní váčky; cévy a nervy
poplicnice-jemná blána; povrch plic; srůstá s plicním vazivem
plíce nejsou srostlé přímo s hrudní stěnou díky poplicnici
pohrudnice-jemná blána; na vnitřní straně hrudníku
pohrudniční dutina-štěrbina mezi poplicnicí a pohrudnicí; vyplněna vodnatou tekutinou (10-15 ml)
plíce jsou elastické, mají tendenci se smršťovat; zůstávají proto rozepjaté
místo výměny plynů-plicní váčky-jejich stěny vyklenuty - plicní sklípky = alveoly
Kyslíkový dluh
- po ukončení tělesného cvičení se spotřeba O2 nevrací hned k hodnotám na začátku cvičení-přetrvává zvýšené dýchání
- kyslík se v tkáních spotřebovává-splácení tzv. kyslíkového dluhu-zahrnuje kyslík, který je třeba doplnit v hemoglobinu erytrocytů+kyslík spotřebovávající se v důsledku zvýšené teploty tkání+kyslík k oxidaci kyseliny mléčné
- svaly v té době pracovaly na kyslíkový dluh, část energie získávaly štěpením glykogenu na kyselinu mléčnou





Hodnocení: (hodnotilo 182 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info