Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Matka a její dítě - problémy v těhotenství

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Matka a její dítě - problémy v těhotenství
 
Titulek: Matka a její dítě - problémy v těhotenství
Datum vložení: 6.3.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
MATKA A JEJÍ DÍTĚ
PLÁNOVANÉ RODIČOVSTVÍ
Moderní emancipovaná žena spolu se svým mužem plánuje těhotenství a počet dětí, které si přeje mít, plánuje si i nejvhodnější dobu pro jejich plození. Těhotenství je vítáno v době, kdy je hospodářská a sociální situace rodiny a zdravotní stav matky a otce nejvhodnější. Pak je i porod očekáván v radostném prostředí, kdy se dítě stává skutečným štěstím. Pamatujme si, že každé dítě musí být chtěné!


ZDRAVOTNÍ PÉČE O TĚHOTNOU ŽENU
Při vynechání menstruace nemá žena dlouho vyčkávat a nejlépe do čtrnácti dnů vyhledat svého ženského lékaře. Ten ji vyšetří a případně pomocí různých laboratorních testů těhotenství buď potvrdí nebo vyloučí. Při potvrzení těhotenství založí těhotné důležitý záznam Průkazku pro těhotné, kterou má stále nosit s sebou. Lékař do průkazu zaznamenává údaje týkající se zdravotního stavu těhotné, prodělaných nemocí a operací, předchozích těhotenství, jejich průběhu, průběhu porodů, nálezy a průběh nynějšího těhotenství.

RIZIKA TĚHOTENSTVÍ A JEJICH NÁSLEDKY

POŠKOZENÍ PLODU ZA TĚHOTENSTVÍ
Plod může být za těhotenství poškozen mnoha škodlivými vlivy, zejména v prvých třech měsících jeho nitroděložního vývoje. V tomto na škodliviny nejcitlivějším období se zakládají jednotlivé orgány a funkční systémy plodu a zaleží na tom, v kterém stádiu vývoje se plod nachází, který orgán v době působení škodliviny se právě zakládá, neboť především ten bude poškozen ve svém dalším vývoji.

ZARDĚNKY V TĚHOTENSTVÍ
Dnes již dobře známe působení viru zarděnek (rubeola) na vývoj plodu u těhotné ženy, která ve svém mládí zarděnky neprodělala a nemá tak vytvořeny proti viru zarděnek potřebné protilátky. Taková žena, když se v těhotenství nakazí zarděnkami, přičemž onemocnění může u ní samotné proběhnout i bezpříznakově, stává se zdrojem infekce pro svůj plod. Virus zarděnek projde mateřským koláčem do plodu. Dojde–li k této virové nákaze v prvních třech měsících těhotenství, může virus poškodit orgány zrakové a sluchové, srdce a mozek plodu s těžkými následky pro celý život, podle toho, v kterém týdnu byl plod postižen a který z uvedených orgánů se v této době začal vyvíjet.

I zde však lékařská věda pokročila, sérologickým vyšetřením krve na protilátky proti zarděnkám je možno při styku těhotné se zarděnkami – bývají to nejčastěji pracovnice v dětských zařízeních – zjistit, zda hrozí pro plod nebezpečí poškození a při takovém případě na žádost těhotné těhotenství přerušit (potrat, interrupce - umělé přerušení těhotenství , miniinterrupce - umělé přerušení těhotenství, prováděné do osmého týdne těhotenství).

OSTATNÍ VIROVÉ INFEKCE
O ostatních virových infekcích, jako je virový zánět jater, plané neštovice, spalničky, příušnice, pravá virová epidemická chřipka, virové opary (herpes) se dnes soudí, že se rovněž mohou podílet na onemocnění plodu. Rozsah poškození pak opět závisí na tom, v které fázi vývoje k onemocnění došlo. Z toho pak vyplývá, že se má snažit vyvarovat se styku s nakaženými osobami, a pokud již ke styku s nimi došlo okamžitě vyhledat lékaře.
V prvních třech týdnech to může plod i usmrtit nebo vyvolat potrat.
Těchto škodlivých faktorů je celá řada: patří sem rentgenové záření, některé hormony i léčebně používané, celkově křeče, které u epileptické matky ohrožují plod. Také vysoké teploty, dýchací potíže, bakteriální toxiny, poruchy výměny látkové jako např. cukrovka nebo chronické záněty ledvin.

VLIV KRVÁCENÍ ZA TĚHOTENSTVÍ NA PLOD
Plod může být dále poškozen porušeným zásobením kyslíkem následkem odchlípení lůžka, které se projeví krvácením třeba zdánlivě málo významným. Zvláště významné je krvácení v první době těhotenství u žen, které již dříve při předchozích těhotenstvích potratily a příčinu se nepodařilo zjistit. Krvácení bez potratu může být projevem zlepšené situace pro usazení plodu v děloze, ale ne vždy natolik zlepšené, aby se plod mohl normálně vyvíjet. Při objevení je nutná okamžitá návštěva lékaře.

LÉKY V TĚHOTENSTVÍ
Velmi závažnou je otázka užívaní léků v těhotenství. Těhotná může svůj plod těžce poškodit lékem, který jí samotné škodit nemusí. Historie léků proti bolestem hlavy (kontergan, thalidomid), užívaného též těhotnými, je toho názorným a otřesným důkazem. U části těhotných, které braly na začátku těhotenství thalidomid k léčbě ranních nevolností a těhotenského zvracení, došlo též k těžkému poškození dětí, zejména k znetvoření jejich končetin tzv. fokomelie.
Těhotná nemá proto sama bez porady s lékařem léky brát a lékař vždy pečlivě zváží, zda má lék předepsat, aniž by došlo k poškození plodu.

ALKOHOL A KOUŘENÍ V TĚHOTENSTVÍ
Neobyčejně závažné je požívání alkoholu a kouření v těhotenství . V těhotenství se má žena zásadně požívání alkoholu vystříhat – a alkohol nemá být používán ženou ani mužem též v době před a při plánovaném početí. Těhotná požívající alkohol ohrožuje své dítě tzv. fetálním alkoholovým syndromem (FAS). Plod se nemůže bránit a nuceně musí „pít“ jedovatý alkohol spolu se svou matkou, která jej tak v jeho vývoji vážně poškozuje.
FAS se projevuje opožděným růstem plodu jak před porodem v děloze, tak po porodu – dítě mívá menší váhu, délku i obvod hlavičky. Dále je postižena centrální nervová soustava, což se projevuje poruchami nervovými, zpožděním vývoje a rozumových schopností atd. Je nutno ovšem uvést, že FAS se projevuje především u chronických alkoholiček.

V posledních letech dochází k zdravotně nežádoucímu jevu v naší populaci, kdy přibývá žen kuřaček, zvláště mladých. Tyto ženy pak často pokračují v kouření i v těhotenství a v době kojení po porodu. Tímto vážně ohrožují a poškozují své dítě. Plod se opět nemůže bránit a „kouří“ se svou matkou, čím více matka kouří, tím více poškozuje své dítě. Těhotná a kojící žena by neměla kouřit vůbec. Nikotin obsažený v kouři působí na nervový systém, zejména vegetativní a jeho prostřednictvím na cévy, které se zužují a průtok krve cévami se zmenší. Děti kuřaček mají o 1/3 nižší váhu než děti nekuřaček.

Důležitou roli hraje dále v kouři obsažený kysličník uhelnatý, který má dvěstěkrát vyšší vazebnou schopnost na červené krevní barvivo hemoglobin než pro tkáňové dýchaní plodu tolik potřebný kyslík. Kysličník uhelnatý se váže na hemoglobin pevněji než kyslík, plod trpí nedostatkem kyslíku a matka jej svým kouřením v podstatě dusí. Je nutno upozornit na tzv. pasivní kouření, k němuž dochází při pobytu nekouřící ženy v zakouřeném prostoru. Je to prakticky stejné, jakoby žena nekuřačka kouřila a má to také stejné následky.

VÝŽIVA ŽENY V TĚHOTENSTVÍ
Velký význam pro zdravý vývoj plodu i pro zdraví matky samotné má výživa ženy během těhotenství. Vyvíjející se plod potřebuje určité množství živin, které si bere z matčiny krve – živí se vlastně její krví, byť zprostředkovaně.

Výživa za těhotenství musí na prvém místě poskytovat živiny sloužící růstu dítěte, tj. bílkoviny, nerostné živiny a z nich hlavně vápník, potřebný pro růst kostry, dále stopové prvky a všechny potřebné vitamíny (D,C). Nadále mléko, železo….

Po stránce skladebné má denní strava obsahovat 90-100g bílkovin, 80-90g tuků a 300-380 cukrů.
Energická hodnota by měla být přibližně 11 200- 12 000kJ.

ŽIVOTOSPARÁVA TĚHOTNÉ ŽENY
Správná výživa je součástí těhotné ženy. K ní dále patří hygienické podmínky, v nichž žena žije a pracuje. V těhotenství vzrůstá význam pobytu na čerstvém vzduchu, těhotná má mít dostatečný spánek, nezávadné pracovní prostředí. Přílišné pracovní zatížení může v této době vyvolat i předčasný porod.

Důležité je oblékaní a obutí v těhotenství. Šaty mají být pohodlné a volné, netísněné, zejména nesmí tísnit břicho. Obuv má být na mírně zvýšeném, pevném podpatku.

K životosprávě také patří tělesná hygiena. Neliší se od normální každodenní hygieny, jen by se měla věnovat pozornost zevním pohlavním orgánům a oblasti břicha, které by se mělo jemně masírovat pomocí krému, aby budoucí maminku nebolelo tvoření těhotenských trhlinek při roztahování kůže zvětšující se dělohy. Dále by se měla věnovat pozornost prsům, neboť se zvětšují a vytváří mléko, aby maminka mohla své miminko kojit.

SEXUÁLNÍ ŽIVOT V TĚHOTENSTVÍ
Těhotné se někdy ostýchají zeptat na radu, týkající se sexuálního života v těhotenství. Ale současná lékařská věda prokázala, že pohlavní styk v těhotenství neškodí ani plodu, ani těhotné ženě a naopak pomáhá prohlubovat citovou vazbu obou manželů. S postupujícím zvětšováním břicha se doporučuje poloha na boku, kdy není na dělohu vyvíjen tlak. Obavy z toho, že při orgasmu může být plod poškozen nedostatkem kyslíku, nebyly výzkumem prokázány. V posledních dvou až čtyřech týdnech se pohlavní styk nedoporučuje. Žena očekává od svého partnera v tomto období šetrnost a opatrnost, aby nepoškodil plod.

PÉČE O DUŠEVNÍ STAV TĚHOTNÉ
K nejdůležitějším úkolům péče o těhotnou patří péče o její duševní stav. Těhotenství znamená pro ženu velikou zátěž nejen po stránce tělesné, ale i duševní. Duševní klid, dobrá domácí pohoda, radostné těšení se na vytoužené dítě, to vše k tomu patří. Žena se musí cítit velmi pohodlně a nesmí být stresovaná, neboť i o by mohlo vyvolat samovolný potrat. Doporučuje se naprostý klid.





Hodnocení: (hodnotilo 43 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info