Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Přírodověda-člověk

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Přírodověda-člověk
 
Titulek: Přírodověda-člověk
Datum vložení: 14.1.2008

 

squareVClanku:
id='square-ir'
CO JE KOSTRA?
v lidském těle je více než 200 kostí, které spojené dohromady tvoří kostru. Skládá se z kostí hlavy, páteře, hrudního koše, kostí pánevních a kostních dolních a horních končetin. Kostra je oporou těla a chrání vnitřní orgány. Bez ní by se naše tělo zhroutilo. Kosti jsou spojené klouby.

CO NÁM UMOŽŇUJE POHYB?
pohyb zabezpečují klouby a kosterní svaly připojené ke kostře. Každý kloub má dva svaly, které pracují střídavě. Kloub se pohne, když dá mozek příkaz, aby se jeden sval smrštil a druhý uvolnil. Existují dva druhy svalů. Pohyb zabezpečují svaly příčně pruhované, svaly hladké nedovedeme vlastní vůlí ovládat.

MŮŽE SI SRDCE DOVOLIT ODPOČINEK?
ne. Srdce pracuje nepřetržitě, pokud by se zastavilo, zemřeli bychom. Srdce je dutý sval, umístěný v hrudním koši, který pumpuje krev tepnami do celého těla. Za jednu minutu se stáhne přibližně osmdesátkrách.

PROČ SE MUSÍ KREV DOSTAT DO CELÉHO TĚLA?
krev roznáší všem částem těla živiny a kyslík. Proudí v trubicích, kterým říkáme tepny a žíly. Organismus potřebuje mít bohatou síť k rozvádění živin a energie do všech buněk těla.





Hodnocení: (hodnotilo 83 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info