Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Srdce:Neúnavná srdeční pumpa

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Přírodopis / Biologie > 306 > Srdce:Neúnavná srdeční pumpa
 
Titulek: Srdce:Neúnavná srdeční pumpa
Datum vložení: 27.2.2009

 

squareVClanku:
id='square-ir'
SRDCE je dutý sval umístěný v hrudní dutině mezi plícemi. Jeho velikost zhruba odpovídá velikosti pěsti. Srdce váží kolem 300 gramů a je uloženo ve vazivovém pouzdru - osrdečníku. Svislá přepážka rozděluje srdce na pravou a levou část, každá polovina je dále členěna na síň a komoru. Mezi levou síní a komorou se nachází dvojcípá chlopeň, mezi pravou síní a komorou trojcípá chlopeň. Srdeční chlopně umožňují průchod krve jen jedním směrem. Ze srdce vystupují dvě velké tepny - srdečnice (aorta) z levé komory a plicnice z pravé komory. Na jejich začátku jsou poloměsíčité chlopně. Srdce vyživují a zásobují kyslíkem věnčité tepny, které vystupují ze začátku aorty.

Činnost srdce je pravidelná a rytmická, střídá se stah srdečního svalu (systola) a jeho ochabnutí (diastola). Při diastole síní se srdce plní krví, následuje systola síní, otevřou se cípaté chlopně a krev se dostává do komor, které jsou v diastole. Po naplnění komor se cípaté chlopně uzavřou a probíhá systola komor, otevřou se poloměsíčité chlopně a krev je vytlačena ze srdce. V klidu se srdce stáhne asi 70krát za minutu a každá komora vypudí jedním stahem do oběhu asi 60-80ml krve.

KREVNÍ OBĚH člověka je uzavřený. Tvoří jej dva okruhy, které začínají a končí v srdci. Nikdy nedochází k mísení žilní(odkysličené) a tepenné (okysličené)krve. Z levé komory je okysličená krev odváděna aortou do celého těla, pravé síně - velký (tělní) oběh. Z pravé komory odvádí odkysličenou krev plicnice do plic, v nichž se krev znovu okysličí a vrací se zpět do levé síně - malý (plicní) oběh. Součástí velkého oběhu je několik menších obvodů, například vrátnicový obvod, který shromaďuje krev protékající trávicí soustavou a odvádí ji do jater.

Činnost srdce je slyšitelná, neboť při uzavírání srdečních chlopní vznikají srdeční ozvy, které lze poslouchat zesílené pomocí fonendoskopu. Při delší (systolické) ozvě se uzavírají cípaté chlopně a při kratší (diastolické) ozvě se uzavírají poloměsíčité chlopně. Na pažní tepně je možné měřit krevní tlak. Při systole vzniká tlak systolický, jenž kolísá mezi 100-160 torry. Při diastole je měřený tlak diastolický, jehož normální hodnota činí přibližně 90 torrů. Hodnota tlaku krve se zvyšuje při práci, psychické zátěži a ve stáří. Krevní tlak se měří tonometrem (tlakoměrem). Podněty ke svalovým stahům vznikají přímo v srdci a při lékařském vyšetření lze pomocí elektrod přiložených na povrch těla zaznamenávat tuto elektrickou aktivitu srdce přístrojem zvaným elektrokardiograf (EKG)





Hodnocení: (hodnotilo 122 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info