Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Drogy

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > 304 > Drogy
 
Titulek: Drogy
Datum vložení: 13.6.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Droga a její působení

Co to vlastně droga je? Pro naši potřebu můžeme drogu definovat jako každou látku, která vpravena do organismu ovlivňuje psychiku člověka – jeho chování, prožívání, vnímání reality, emocí.

Velká většina drog nejsou jen látky škodlivé, ale zároveň látky s mnoha pozitivními účinky – jde často o součásti léků, nebo o samotné léky využívané hojně v medicíně. Právě prostředky potlačující bolest, navozující spánek či tlumící kašel jsou také drogami. Tatáž látka může být v určitém případě drogou nebo účinným lékem.

Návykovou látkou, drogou se rozumí taková chemická látka, která, je-li vpravena do živého organismu, dokáže pozměnit jednu nebo více jeho funkcí. Může jí být jen dostatečně farmakologicky účinná látka, kterou lze užívat opakovaně. To znamená, že nesmí být při jednorázovém použití natolik jedovatá, aby lidský organismus hubila, současně však musí být tak účinná, aby výrazně ovlivnila prožívání.

Návykové látky působí na prožívání reality především žádoucím ovlivněním nálady, ale i změnami vnímání, myšlení, vědomí. Tyto složky psychiky jsou také při požívání drog nejvíce postihovány, kvalitativně i kvantitativně se mění způsobem velmi vzdáleným původním přáním toxikomana. Některé látky jsou spojeny pouze s abúzem, protože u nich nebyla prokázána fyzická závislost. (abúzus - narušení výkonu v běžných sociálních nebo profesních funkcích, např. ztrátou schopností udržovat závazky vůči rodině, pracovišti, impulzivním chováním, agresivitou apod. porucha trvá minimálně jeden měsíc).





Hodnocení: (hodnotilo 428 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Drogy Jana, Kolovska 336 slov
Tento pribeh je podle skutecnosti je to o me a o moji kamaradce.Zacalo to asi ta
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info