Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Marihuana

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Občanská nauka > 304 > Marihuana
 
Titulek: Marihuana
Datum vložení: 14.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Ze všech drog se marihuana užívá nejčastěji. Patří k takzvaným měkkým drogám a názory na ni se značně různí. Jaký má vliv na zdraví, myšlení, paměť či koordinaci pohybů? Kolik lidí a kdo ji užívá?

V posledních letech obliba marihuany prudce vzrůstá zejména mezi mládeží. Podle loňských průzkumů ji ve Francii okusilo 41 % dívek do sedmnácti let a přes 50 % hochů v tomto věkovém rozmezí. Čísla za Evropskou unii jako celek hovoří o 45 milionech lidí, tedy 18 procentech obyvatel ve věku od 15 do 64 let. Za poslední desetiletí se jejich počet v některých zemích EU zhruba zdvojnásobil.

ZÁKONY

Znamená to, že většina z oněch 45 milionů lidí porušuje zákon. Situace se liší podle zemí. Někde je trestné držení jakéhokoli množství drogy, jinde až od určitého množství, v Nizozemsku jsou naopak měkké drogy povoleny zákonem. V současné době jsou v tomto směru zřejmě nejliberálnější Portugalsko a také Španělsko. V obou zemích se mohou drogy volně užívat včetně heroinu, pokud to není na veřejnosti. Velmi tvrdě jsou i v těchto zemích postihováni drogoví dealeři. Ať už díky liberální politice nebo navzdory jí počet lidí závislých na drogách v posledním desetiletí ve Španělsku klesá. Stabilizovaná situce je v Nizozemsku, kde se marihuana od osmdesátých let prodává legálně volně v takzvaných „coffee shops“. Nizozemsko bývá uváděno jako příklad země, kde procento narkomanů závislých na tvrdých drogách je podstatně nižší než jinde v západní Evropě či v USA.

VLIV NA ZDRAVÍ

Není pravda, že marihuana plicím neškodí. Je pro ně téměř stejně škodlivá jako cigarety. Kuřáci marihuany si sice dají jen pár jointů denně, zatímco kuřák vykouří za den třeba krabičku cigaret nebo víc. Výsledek je podobný. Kuřácký kašel, potíže s dýcháním, chronická bronchitida. Jedna marihuanová cigareta totiž obsahuje až třikrát více dehtu než klasická. Navíc kuřáci marihuany silněji inhalují a kouř déle zadržují v dýchacích cestách. Do plic se tak z jedné cigarety dostane až o čtyřicet procent více dehtu než z tabákové cigarety. Kouření marihuany také snižuje imunitní schopnost plicních buněk. Podle výzkumů mají imunitní buňky izolované z plicní tkáně kuřáků marihuany zhruba o pětatřicet procent nižší schopnost ničit škodlivé bakterie než buňky kuřáka tabákových cigaret. Na rozdíl od klasického tabáku nebyla však prokázána souvislost mezi kouřením marihuany a vznikem rakoviny.

VLIV NA ČINNOST MOZKU

Aktivní látkou v marihuaně je THC (tetrahydrocannabinol), který může vyvolávat pocit euforie a zasněnosti. Tato látka působí také na hippocampus - obloučkový závit ve spodní části mozku, který je důležitý pro ukládání a opětné vyvolávání informací. Snižuje se tak schopnost paměťových buněk a schopnost soustředění a učení. Podobně působení THC na mozeček - část zadního mozku, uloženou v týlní oblasti dutiny lebeční. Je nezbytný pro udržení svalového napětí, pro rovnováhu a koordinaci pohybů. Marihuana tedy zhoršuje dočasně koordinaci pohybů. Ovlivňuje rovněž vizuální schopnosti a dočasně zpomaluje reakce. Ani velká dávka marihuany tyto reakce nicméně neovlivní tak jako alkohol. Ve Velké Británii je každá desátá vážná automobilová nehoda způsobena řidičem pod vlivem marihuany a v amerických městech je to asi třetina všech vážnějších dopravních nehod. THC však vůbec neovliňuje mozkový kmen - část mozku uloženou v týlní oblasti dutiny lebeční, která řídí základní životní funkce, jako je krevní oběh, dýchání apod. To vysvětluje, proč ani velké dávky marihuany neohrožují člověka na životě.

DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI

V případě marihuany na rozdíl od jiných drog, k nimž patří i káva a čokoláda, závislost prakticky nevzniká. Není ani pravdou, že cesta k tvrdým drogám vede přes tuto měkkou drogu. Jsou také nesporně prokázány některé léčivé účinky marihuany. Má zhruba stejnou schopnost tišit bolest jako třeba kodein a velmi účinná je při potlačování nausey a zvracení jako důsledku chemoterapie. V tomto směru je prakticky nenahraditelná.

VÝHLEDY

Na rozdíl od Evropy v USA se legalizace drog či zmírnění protidrogových zákonů nečeká. Prezident Bush dokonce prohlásil, že „legalizace drog by znamenala pro Ameriku sociální katastrofu“. Počet zatčených narkomanů, zejména vyznavačů marihuany, v USA prudce roste. A blíží se nebezpečí označované už dnes také za katastrofu. Poslední průkumy mínění ukazují, že téměř polovina Kanaďanů je pro legalizaci alespoň měkkých drog, zejména marihuany. Otázkou je, jak rozhodne parlament a kanadská vláda. Pokud legalizaci schválí, na kanadské hranici s USA dlouhé více než šest tisíc kilometrů, vyrostou stovky malých obchůdků a kaváren, kde bude marihuana legálně k dostání. Stále více států si dnes uvědomuje, že žít s marihuanou je lepší než proti ní bojovat.

________________________

ZÁKLADNÍ ÚDAJE

Marihuana patří mezi měkké drogy. Podobně jako hašiš je produktem konopí. Zpravidla se kouří, ale může se přimíchávat i do jídel. Účinná látka THC způsobuje krátce po vykouření stav euforie, který trvá jednu až několik hodin. Marihuana výrazně zostřuje smysly, zejména chuť a sluch. Zpomaluje však pohybové reakce a snižuje koordinační pohybovou schopnost. Někdy, v závislosti na okolním prostředí, může vyvolávat halucinace nebo depresivní stavy. Vědci se shodují, že je méně nebezpečná než státem respektované drogy jako alkohol nebo tabák. Marihuana se k nám dováží zejména z jihovýchodní Asie a z některých zemí bývalého SSSR. Stále větší podíl na zásobování českého trhu mají domácí pěstitelé.

________________________

KONOPÍ (Cannabis)

Rod jednoletých kulturních rostlin z čeledi konopovitých (Cannabinaceae). Původně ze střední Asie. V mírném pásu se pěstuje konopí seté (Cannabis sativa) zvláště v jižní a východní Evropě. Poskytuje až dva metry dlouhá stonková vlákna a olejnatá semena, která se používají jako krmivo pro ptáky a k výrobě mýdla. Z krátkých vláken vzniká koudel jako těsnicí materiál. Z konopí setého byla v Indii pravděpodobně vypěstována odrůda konopí seté indické (Cannabis sativa var. indica), která se pěstuje ve východní Asii, Egyptě, Íránu, jižní a východní Africe. Z této odrůdy pochází hašiš a marihuana. Pro výrobu vláken nebo k jinému použití je bezcenné. České konopí pěstované v teplých oblastech má účinky hašiše, naopak indické konopí pěstované v našich podmínkách účinky hašiše ztrácí.





Hodnocení: (hodnotilo 169 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info