Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Práva zvířat

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Ekonomika a Právo > 305 > Práva zvířat
 
Titulek: Práva zvířat
Datum vložení: 14.8.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Každý den je uneseno za svého přirozeného prostředí tisíce barevných ptáků, exotických ryb i plazů. Chycená zvířata jsou často krutým způsobem pašována téměř do všech zemí světa, kde skončí v rukou tzv. "milovníků zvířat"
Na zoologických burzách ale i obchodech si můžete bez problémů opatřit jakékoliv exotické zvíře. Část z nich skončí u chovatelů a část putuje do obchodů, kde je potom v dobré víře koupí rodiče neznalí těchto praktik, jako dárek pro své děti. Asi málokdo z těch, kteří si koupí stepní želvu si uvědomí, že se podílí na současné ekologické katastrofě. Většina exotických zvířat je chráněná a pro jejich chov je potřeba mít speciální povolení.

Ale skoro nikdo těchto zákonů nedbá. Je zakázáno je bezdůvodně odchytávat a vyvážet do jiných zemí. Přesto se tomu nedaří zabránit. Poptávku vyvolávají především specializovaní chovatelé a také obyčejní lidé, kteří si neuvědomují, že když si koupí v obchodě jednoho "nelegálního" leguána, zaplatí tím i za 10 dalších, kteří nepřežili krutou přepravu.

Zvířata jsou pašována často v naprosto nepochopitelných podmínkách, třeba případ pašování papoušků v plechovkách od piva. Mnoho jedinců nepřežije, ale s tím se počítá - zakalkuluje se to do ceny těch zbylých. Vždycky se najde někdo, kdo je ochoten zaplatit několik stovek za nějaké exotické zvíře, se kterým se může chlubit známým. Mnoho lidí si kupuje dravá nebo jedovatá zvířata - krokodýly, škorpiony, chřestýše - o které se však neumí postarat a když tato zvířata povyrostou, jsou obvykle svými bezstarostnými majiteli vyhozena. Malá zvířata, jako malé želvičky, myšky nebo žáby, si obvykle koupí děti, které jsou několik dní nadšené z nové hračky, ale potom obvykle nešťastné zvíře putuje k jinému kamarádovi nebo "je puštěno na svobodu".

A přitom i tato zvířata odněkud pochází a málo kdo chce vidět to, že v přírodě se jejich počty každým dnem snižují. Některým chovatelům se sice daří rozmnožovat např. leguány, ale většina z nich pochází od pašeráků, protože je to jednoduše levnější. Některé živá zvířata jsou prodávána "na kila", např. stepní želvy, které dováží z Kazachstanu "obyvatelé bývalého SSSR". Podchlazená a potlučená zvířata, často trpící různými exotickými nemocemi, jsou kupována hlavně pro děti. A když nemocné zvířatko za několik týdnů zemře? Nic hrozného se přece neděje. Za pár korun si můžete koupit nové!

Lidé dosud nevidí nic špatného na tom, že mají doma barevného papouška nebo želvu, ti zámožnější se chtějí pochlubit např. s tarantulí nebo chameleonem. Málo kdo se zamýšlí nad tím, odkud tato zvířata pochází. A nikdo nemyslí na to, že koupí takového zvířate spáchá trestný čin s možností udělení trestu do 1 roku. Chov hadů nebo leguánů je v současné době "v módě". V každém knihkupectví si můžete koupit příručky věnované chovu exotických zvířat. Ale příručky vám už neporadí, jak takové zvíře získat, aby na tom nevydělávali pašeráci a překupníci a abychom tím nepřispívali k vyhubení dalšího živočišného druhu. Ale i zvířata pocházející z legálních chovů přispívají k dalšímu prohlubování tohoto problému. Představují sice světlou výjimku, ale jejich majitelé dále rozšiřují současnou módu mít doma "něco živého exotického". Aby mohla být uspokojena rostoucí poptávka, je potřeba ulovit a následně propašovat přes mnoho hranic další papoušky nebo želvy. Jedinci, kteří to přežijí, potěší další dítě. Ti, kteří nepřežijí, skončí na smetišti.





Hodnocení: (hodnotilo 54 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info