Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Karel IV

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Karel IV
 
Osobnost: Karel IV
Datum vložení: 13.4.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Karel IV

* 14. 5. 1316 Praha
+ 29. 11. 1378 Praha


Český král a římský císař, autor a iniciátor prací v oblasti práva, dějepisectví a morálky.
Syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny byl vychován na francouzském dvoře, jeho učitelem a rádcem byl Pierre Roger de Beaufort, pozdější avignonský papež Klement VI. Karel ještě za života svého otce byl zvolen římským králem, r. 1355 dosáhl císařské koruny. Léta Karlovy vlády přinesla českým zemím hospodářsko prosperitu a kulturní rozkvět. 1344 bylo pražské biskupství povýšeno na arcibiskupství, 1348 byla založena pražská univerzita, Praha rozšířena o Nové Město, vystavěn kamenný most přes řeku Vltavu, stavěny četné hrady a chrámy. Tím vším byl položen základ k rozvoji vědy a výtvarného umění. Díky Karlovy pronikl českých zemí i ranný italský humanismus, Prahu navštívil Petrarca, se kterým se Karel seznámil v Itálii a se kterým si dopisoval.
K literárnímu rozvoji své doby přispíval Karel jak svým vlastním dílem, tak jako iniciátor zejména v oblasti dějepisectví. Z Karlova podmětu vznikla kronika Beneše Krabice z Weitmile, osobně spolupracoval na kronice Přibíka Pulkavy z Radenína. Karlova tvorba byla latinská, ač ovládal i český, francouzský, italský a německý jazyk. Ještě před svou korunovací za českého krále sestavil Ordo ad cocorandum regem Bohemorum (řád korunování českého krále), zákonnost v zemi měl prosadit zemský zákoník Majestas Karolina, který však pro odpor šlechty k psanému právu nevstoupil v platnost. Nejzávaznějším Karlovým dílem je vlastní životopis Vita Caroli ( asi 1371), který ve 14. kapitolách zachycuje Karlův život do roku 1340 a doplňuje jej náboženskými úvahami. Pokračování do roku 1346 je dílem neznámého autora. S Karlovým jménem je spojena i václavská legenda Historia nova de sancto Wenceslao ( nová historie o sv. Václavu – asi 1358) a sbírka mravních sentencí Moralites. Karlovi je připisován i list, jímž otec- císař odpovídá na list syna – dědice, žádajícího o poučení o ctnostech a povinnostech úspěšného vladaře, tzv. Knížecí zrcadlo.





Hodnocení: (hodnotilo 405 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Karel IV Karel IV 471 slov
Karel IV Karel IV 321 slov
Karel IV Karel IV 324 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info