Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Pražský hrad

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > 301 > Pražský hrad
 
Titulek: Pražský hrad
Datum vložení: 23.1.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Pražský hrad byl založen roku 880. Pražský hrad se podle názvu samozřejmě nachází v hlavním městě České republiky v Praze. Podle archeologů ho založil kníže Bořivoj z rodu Přemyslovců.
Na Pražském hradě jsou Kostely sv.Jiří a sv.Víta. Od 10. století je Pražský hrad sídlem hlavy státu. V kostele (v dnešní době spíš katedrále) sv.Víta jsou uloženy ostatky českých patronů a králů.

Ve 14. století se Pražský hrad stal poprvé císařským sídlem Karla IV. V průběhu 16.století se vystavěla místa na Pražském hradě určené k zábavě: letohrádek, míčovna, střelnice, lví dvorek. Přestavba Hradu vyvrcholila až za vlády Rudolfa II. V druhé polovině 18.století proběhla obrovská přestavba Hradu, která ho proměnila v uměleckou památku České republiky. Katedrála sv.Víta byla opravdu dokončena až v roce 1929.
Pražský hrad je uznáván jako kulturní památka číslo 1. Hned za Pražským hradem se na 2. místě umístily české korunovační klenoty. Korunovační klenoty jsou trvale uloženy na Pražském hradě a můžou být vystaveny jen na něm. Nestává se to však velmi často, aby klenoty byly mnohokrát po krátké době za sebou vystaveny. O vystavění klenotů rozhoduje prezident.
Klenoty jsou v nejnepřístupnější komoře, která na Hradě je. Dveře komory se dají otevřít sedmi klíči, ale každý klíč má ve vlastnictví jiný vlastník. Prezident ČR (Václav Klaus), předseda vlády (Mirek Topolánek), arcibiskup pražský kardinál (Miloslav Vlk), předseda Poslanecké sněmovny (Vlček), předseda Senátu (Sobotka), děkan Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor hlavního města Prahy (Pavel Bém). Mezi korunovační klenoty patří: korunovační koruna, korunovační žezlo, zlaté korunovační jablko a korunovační plášť. Hodnotu korunovačních klenotů nejde vyjádřit penězi.
Na Pražském hradě sídlí prezident české republiky (Václav Klaus).
Já si sama osobně myslím, že Pražský hrad je zkrátka dokonalý a nejkrásnější památkou v historii. Ráda chodím na procházky po Pražském hradu.





Hodnocení: (hodnotilo 209 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info