Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Počátky českého státu

Zařazeno: iReferaty.cz > Referáty > Dějepis > 301 > Počátky českého státu
 
Titulek: Počátky českého státu
Datum vložení: 19.2.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
České kmeny: Čechové, Lučané, Litoměřici, Doudlebové, Charváti, ChebanéSedlčané, Děčané, Lemuzi, Pšované
Moravské kmeny: Dičané, Horáci, Hanáci, Holasici, Moravští Slováci


POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU

První historicky známý český kníže Bořivoj, pocházející z rodu Přemyslovců, přikázal po návratu do Čech budovat na znamení svého příklonu ke křestanství kamenné kostelíky. První z nich založil na Levém Hradci, druhý - zasvěcený Panně Marii -
vystavěl na hradišti, jež neslo jméno Praha a střežilo důležitý vltavský brod. Pražský hrad se tak nejpozději po roce 880 stal sídlem Přemyslovců, kteří postupně ovládli celé české území. Od konce 9. století je Praha zároveň nejdůležitějším politickým i kulturním střediskem českého státu. V tomto směru s ní lze v Evropě srovnávat jedině Paříš.
Když kolem roku 890 Bořivoj zemřel, ujal se přímé vlády v Čechách asi velkomoravský Svatopluk. Leč po jeho skonu bylo všechno jinak. Bořivojův syn Spytihněv snad spolu se svým bratrem Vratislavem, uznal roku 895 v bavorském městě Řezně podřízenost přemyslovských knížat Východofranské říši. Protože Bořivoj s Ludmilou inklinovali ke staroslověnským bohoslužebným obřadům (silný vliv velkomoravské kultury potvrdily též archyologické výzkumy pohřebišt v areálu Pražského hradu), znamenal Spytihněvův krok obrat v dostavení orientaci.

Vznikajicí český stát se začlenil do kulturní oblasti latinského Západu. Kněží, kteří sloužili mši staroslověnsky, sice v zemi působili až do konce 11. století, avšak jejich pozice sláby. Spytihněvův bratr a nástupce Vratislav se do dějin zapsal hlavně tím, že spolu s manželkou Drahomírou zplodil syny Václava a Boleslava. Po Vratislavově skonu opět stoupl politický vliv stárnoucí kněžny Ludmily, vdovy po Bořivojovi, což Drahomíra vyřešila bez skrupulí. Přikázala svým vikinským bojovníkům Tunnovi a Gomonovi, aby tchýni fyzicky zlikvidovali. Oba muži v září 921 úkol splnili. Po nástupu na knížecí stolec se Václav, na svou dobu mimořádně vzdělaný panovník, programově snažil posílit vliv křestanství.





Hodnocení: (hodnotilo 57 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info