Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Hess Rudolf Walter Richard

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Hess Rudolf Walter Richard
 
Osobnost: Hess Rudolf Walter Richard
Datum vložení: 16.3.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Rudolf Hess, celým jménem Rudolf Walter Richard Hess, se narodil 26.4.1894 v Alexandrii v Egyptě. Jeho otec byl majitelem prosperující dovozní firmy. Hess studoval na švýcarské škole a při vypuknutí první světové války vstoupil do armády. Bojoval na východní i zápasní frontě a byl několikrát zraněn. Po válce studoval na univerzitě v Mnichově, ale jeho rodina byla ve špatné situaci, po Versailles jí byl zabaven veškerý majetek.
Hess byl derivován špatnou situací ve své vlasti. A pak, v roce 1920 slyšel poprvé projev Adolfa Hitlera. Byl jím nadšen a okamžitě se stal šestnáctým členem nově vzniklé NSDAP. Z Hesse a Hitlera se stali přátelé a jejich přátelství se ještě utužilo při ročním uvěznění za nepovedený pivnicový puč v r. 1924.


Ve vězení Hitler napsal Mein Kampf a Hess ho redigoval. Po propuštění se stal Hess Vůdcovým osobním tajemníkem a po roce 1933 říšským ministrem. Podepsal se pod Norimberské zákony, které segregovali Židy a zakazovali smíšená manželství i mimomanželské styky. V podstatě tedy obsahovaly to, o co usilovali i ortodoxní Židé.

V roce 1937 se Hessovi narodil syn. Byl pojmenován Wolf a pokřtěn podle pohanského ceremoniálu NSDAP. Hitler mu šel za kmotra. 10.5.1941 sedl Hess do stíhacího letadla Messerschmitt a odletěl do Británie za vévodou z Hamiltonu, aby mu předložil mírové návrhy. O důvodu této cesty existují dvě hypotézy.

Podle té první se začal Hitler od Hesse odvracet a ten chtěl tímto činem znovu získat jeho přízeň. Podle druhé byl Hess posedlý okultismem a jistý astrolog mu předpověděl, že přinese světu mír. Jeho syn obě hypotézy popírá, podle něj chtěl Hess pouze zachovat mír.

Není jasné, zda Hitler o cestě věděl nebo ne, ale v den odletu nařídil prohlásit Hesse v případě neúspěchu za blázna. To také později udělal. V Británii zatím Hess předložil návrhy na britsko-německou spolupráci, ale byl odmítnut a uvězněn. Po měsíci se pokusil o sebevraždu. Byl přemístěn na venkovské sídlo, kde se ho snažili psychicky i fyzicky nalomit. 8.10.1945 byl dopraven do Norimberku. U soudu předstíral ztrátu paměti. O překvapení se postaral jeho obhájce, když předložil tajný protokol sovětsko-německé smlouvy o neútočení z roku 1939.

To Rusové také Hessovi nikdy nezapomněli. Ačkoli Hess nepatřil do užšího vedení a v době největšího vraždění byl ve vězení v Anglii, byl odsouzen na doživotí. Ruští soudci samozřejmě hlasovali pro trest smrti. V závěrečné řeči Hess prohlásil, že ničeho nelituje. Po opětovném uvěznění vytrvale odmítal návštěvy rodiny v pro něj tak nedůstojných podmínkách. 18.7.1947 byl s dalšími odsouzenými převezen do Spandau. V padesátých letech jich bylo několik propuštěno pro špatný zdravotní stav.

Hessova rodina žádala i jeho propuštění, ale bez úspěchu. 1.10.1966 byl Hess ve Spandau už jediným vězněm. V r. 1969 poprvé dovolili rodině, aby ho navštívila a poté ho už navštěvovali pravidelně. 17.8.1987 bylo rodině oznámeno, že Hess spáchal sebevraždu. Bylo jim vydáno tělo a provedena pitva. Německý lékař a pak ještě britský prohlásili, že Hess byl uškrcen. K této "sebevraždě" došlo v době, kdy Rusové začali být ochotni jednat o Hessově propuštění.





Hodnocení: (hodnotilo 40 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info