Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Božena Němcová

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Božena Němcová
 
Osobnost: Němcová Božena
Datum vložení: 16.2.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
(1820-1862)
Byla to česká spisovatelka a sběratelka lidových pohádek. V dětství prožila v Ratibořicích pod vlivem své babičky Magdaleny Novotné. Byla provdána za Jozefa Němce. Oproti neradostným zkušenostem je obraz života v jejích knihách idealizovaný, vymyšlený.

Díla:
BABIČKA-napsáno po smrti syna Hynka, kdy jí bylo nejhůře. Vzpomíná na dětství na Starém bělidle, na milovanou a moudrou babičku, která ji učila milovat přírodu a druhé lidi. Popisuje zde nejen venkovský život v jeho zvyklostech a tradicích, ale i život panstva z nedalekého zámečku. V knize zmiňuje sociální rozpory, lásku a úctu lidí k sobě navzájem. Autorka v díle vystupuje jako Barunka.

Divá Bára: Je to povídka o nebojácné vekovské dívce, která si hledá přátelé a nachází lásku. Avšak pověrčivost a zloba vesničanů ji připraví velmi těžké chvíle.

Další díla: V zámku a podzámčí, Pohorská vesnice, Pan učitel, Národní báchorky a pověsti, Slovenské pohádky a pověsti.





Hodnocení: (hodnotilo 495 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



   Referáty na stejné téma:
Božena Němcová Němcová, Božena 669 slov
Bozena Nemcova Němcová, Božena 2792 slov
Autobiografia: Bozena Nemcova nasce a Vienna nel 1820, il 5. gennaio, da padre
Božena Němcová Němcová, Božena 593 slov
 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info