Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Marie Stuartovna

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Marie Stuartovna
 
Název díla: Marie Stuartovna
Datum vložení: 11.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Marie Stuartovna se narodila roku 1542 skotské královně Marii de Guise a skotskému králi Jakubovi V. Již 6 dní po narození zemřel její otec a ona se stala královnou skotskou. Své dětství prožila na francouzském dvoře, kde byla vychována. Rostla z ní velice chytrá, krásná žena se znalostí mnoha cizích jazyků. V 16- ti letech se poprvé vdala za francouzského krále Františka II. Sňatek se konal 24. dubna 1558 v katedrále Notre Dame v Paříži. Mezi tím umírá anglická královna Marie a na trůn usedá její sestra Alžběta. Marie Stuartovna si dělá nárok na anglický trůn a dojde k znepřátelení mezi ní a Alžbětou. V červnu 1560 umírá její matka, která za ni do té doby zpravovala Skotsko. Vlády se ujme jako regent James Stuart – její nevlastní bratr. V prosinci, pár měsíců po smrti její matky, umírá i její manžel František II. a ona ztrácí titul královny francouzské.

V 18-ti letech se vrací se Skotska převzít vládu za svého bratra. Když dorazí do svého rodného Skotska, čeká ji zubožená, chudá země a ještě k tomu v ní probíhá reformace k protestanské víře.Ona, jako zapřísáhlá katolička, obrací reformaci a podaří se jí nastolit opět katolismus. Marie touží po větší moci a chce se provdat za nějakého krále. To se nelíbí Alžbětě, a tak Marii nabídne svého milence Roberta Dudleyho. Ale Marie se mezitím zamiluje do lorda Henryho Darnleyho. 29. června 1565 (ve 23 letech) se za něj provdá. Marie je šťastná – má manžela a ještě k tomu nového spolehlivého tajemníka Davida Rizzia. Ale štěstí netrvá dlouho. Krátce po svatbě se její manžel projeví jako žárlivý a arogantní. Má podezření, že ho Marie podvádí s Rizziem. Nového krále nemá rád lid a Marie ho začne nenávidět. Lordi spolu s Darnleym připravují spiknutí a 9. března 1566 je Rizzio zabit před očima královny. Marie je rozhořčena a trestá viníky. 6. června 1566 porodí syna Jakuba VI. Marie již dávno nežije se svým manželem, ale snaží se, aby její syn nebyl prohlášen za levobočka.

Marie je seznámí s lordem Bothwellem, který vede její vojska. Marie se do něho bláznivě zamiluje, ale on její lásku neopětuje. Marie mu nabídne skotskou korunu a dá mu svolení zabít Darnleye. (při tom se snaží, aby se nikdo nedozvěděl,že má s vraždou něco společného) 10. února 1567 ve 2:00 vyletí dům Darnleye do povětří. Čin je považován za vraždu, ale Marie nepovolí vyšetřování. Celé Skotsko zná vraha. Marie Bothwella tak miluje, že si o přes nepřízeň lidu vezme. Po svatbě je Marie zatčena a uvězněna. Je těhotná. Skotové chtějí Marii svrhnout z trůnu. Když se najdou dokumenty usvědčující Marii ze spoluviny na královraždě, je Marie převezena na ostrov, na zámek Lochteven, kde porodí údajně dvojčata neschopná života. Bothwelle uteče do Dánska a už není nalezen.

Marii se podaří utéct a odjede na koni až do Anglie, kde čeká pomoc od své sestřenice Alžběty. Ale i v Anglii je uvězněna. Více jak 15 let je vezněna a převážena z 1 zámku na 2. Marie z vězení posílá zašifrované dopisy. Velkou lstí anglických lordů napíše Marie v 1 dopise souhlas k připravované vraždě Alžběty. 28. října 1586 je usvědčena ze spoluúčasti na chystané vraždě Alžběty. Marie má být popravena. Alžběta nabídne Marii milost, ale Marie odmítne. Alžběta musí potvrdit rozsudek nebo udělit milost. Trvá jí celý rok, než se rozhodne k rozsudku smrti. Roku 1587 na jaře je Marie popravena s velkou důstojností. Umírá pro katolickou víru.

Alžběta umírá až 15 let po Marii ve věku 70 let. Jakub VI. se stává králem skotským a anglickým. Poprvé v historii jsou tato 2 království spojena.





Životopis spisovatele: Stefan Zweig
Hodnocení: (hodnotilo 37 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info