Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Mark Twain

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Mark Twain
 
Osobnost: Twain Mark
Datum vložení: 25.9.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Americký spisovatel, humorista, povídkář, řečník, žurnalist, přednašeč a společenský kritik.

Vlastním jménem Samuel Lang Clemens se narodil 30.11. 1835 v městečku Hanibal na břehu Mississippi. Po smrti otce se vyučil řezačem a 10 let pracoval jako tiskárenský dělník. Poté se vyučil pilotem parníků na Mississippi. Po vypuknutí války Severu proti Jihu odešel na Západ do Nevady, kde si přivydělával novinářskou prací. Osvědčil se nejen jako žurnalista, povídkář a redaktor lokálních periodik, ale i jako zábavný přednašeč. Roku 1869 napsal cestopis „Našinci na cestách“ o zážitcích z výletu do Evropy, Palestiny a Egypta, který mu vynesl obrovskou popularitu. To už se pod své články podepisoval Mark Twain, což původně bylo volání mississippských lodníků označující hloubku dvou sáhů. Poprvé tohoto jména užil v roce 1863, ale proslavil se až později svou povídkou „Jimi Smiley a jeho skákavý žabák.“ Mark Twain prohlašoval, že důležitější, než CO psát, je JAK psát, přičemž to JAK znamenalo poutavě a nadsazeně. Inspiraci čerpal z drobných zážitků, nápadů, životností, přeháněním, štiplavou ironií, směšnou nadsázkou pronášenou a vážnou tváří a absurdní logikou. Roku 1901 po návratu z Evropy se Mark Twain zapojil do protiimperialistické kampaně a napsal jednu z vrcholných ukázek jeho umění v oblasti politického traktátu, článek „Tomu který setrvá v temnotách.“ Napsal i svou podrobnou Autobiografii, která však do dnes nebyla publikovaná v celém rozsahu.
Zemřel 21.4. 1910





Hodnocení: (hodnotilo 517 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info