Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Emanuel Frynta

Zařazeno: iReferaty.cz > Životopisy > Emanuel Frynta
 
Osobnost: Frynta Emanuel
Datum vložení: 28.10.2007

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Emanuel Frynta

3.ledna 1923 Slapy - † 11.října 1975 Praha

Emanuel Frynta byl pro českou literaturu velmi významným a disciplinovaným překladatelem a básníkem, snad vůbec nejvýraznějším představitelem nonsensové poezie v Česku. Filmový scénárista a autor rozhlasových cyklů zdědil své jméno po otci, který byl také literárním překladatelem. V prvopočátcích svého literárního účinkování byl Emanuel Frynta zahrnován do stejné básnické skupiny jako Josef Suchý, tedy do autorského okruhu kolem katolického časopisu Vyšehrad, preferujícího ideály křesťanského humanismu. Frynta v roce 1943 maturoval na klasickém gymnáziu v Praze. Do konce války byl zaměstnán jako pomocný dělník. V letech 1945 až 1948 studoval rusistiku na Karlově Univerzitě. Poté působil až do konce života jako překladatel z povolání. Ve svých 22 letech debutoval v Akordu, dále publikoval také ve velmi známe Kytici, Světové literatuře, Sešitech pro mladou literaturu, Literárních novinách, Mladé frontě, Hostu do domu, Tváři a Obrobě. Podobně jako u jeho druhů (Slavík, Vokolek) byla po únoru 1948 Fryntova cesta k publikování velmi komplikovaná. Věnoval se překladatelství (jako jeden z prvních k nám uváděl Christiana Morgensterna) zajímal se také o editorství (sestavil např. oblíbenou čítanku českého a světového humoru Moudří Blázni) a spolupracoval s rozhlasem. Patřil k průkopníkům naší konkrétní a nesmyslné poezie. Dominantní částí díla Emanuela Frynty byly překlady z ruštiny Puškina a Lermontova. Věnoval se překladům i z dalších jazyků. Součástí jeho literárněvědné činnosti byly i publikace určené zahraničním čtenářům.





Hodnocení: (hodnotilo 81 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info