Hledej:
iReferáty.cz je internetová databáze referátů. Referáty, seminární práce, životopisy a čtenářský deník pro střední a základní školy.

Odkaz dračích jezdců-Eragon

Zařazeno: iReferaty.cz > Čtenářský deník > Odkaz dračích jezdců-Eragon
 
Název díla: Odkaz dračích jezdců-Eragon
Datum vložení: 15.1.2006

 

squareVClanku:
id='square-ir'
Mladý farmářský chlapec Eragon, který žije spolu se svým strýcem Gerem a bratrancem Rodanem v malém domě stojícím deset mil za městem Carvahall, jednoho dne objeví v Dračích horách podivuhodný modrý kámen. Pokusí se ho prodat, ale nepodaří se mu to. Žádný z kupců neví, co je to za zvláštní kámen a jakou má cenu. Eragon si tedy kámen ponechá a jednou v noci ho probudí podivný šramot. Z údajného kamene se vyklube dračí mládě. Tak začne jeho veliké dobrodružství.
Eragon draka tajně vychovává. Dokáže s ním pomocí myšlenek komunikovat. Dá dračici jméno Safira.
Ve městě se ale objeví dva ra’zakové, odporné bytosti, které se vyptávají po jeho vejci. Podaří se jim zjistit, kde Eragon bydlí a vydají se na farmu. Nenajdou ho tam, farmu zapálí a zabijí Eragonova strýce Gera.
Eragon se rozhodne, že se ra’zakům pomstí. Když si ve městě doplňuje zásoby, potká svého přítele Broma, který již ví, že Eragon má draka. Od Broma se dozví, že je Dračí jezdec s kouzelnou mocí. Dostává od něj meč jednoho mrtvého Dračího jezdce a naučí se mluvit starověkým jazykem elfů, který se používá ke kouzlení.
Brom a Eragon se vzdají na cestu za ra’zaky. Eragon zjišťuje, že se bude muset rozhodnout, zda se přidá ke královi Galbatorixovi (Dračímu jezdci, který zradil a zabil ostatní jezdce a nyní vládne celé Alagaësii) nebo k Vardelům (skupině lidí, elfů a trpaslíků, kteří bojují proti králi, chtějí strhnout jeho vládu a nastolit mír).
Na cestě za ra’zaky se zdokonalí v kouzlení a v boji s mečem. Dozví se, že království se ho už snaží najít, aby se jim podařilo získat Eragona na svou stranu. Eragon na vlastní kůži pozná, jak je vláda království krutá (neštítí se ani spolčit se s Urgaly, zrůdami, kteří umějí jen zabíjet, aby jich používali k udržování pořádku)
Jednou v noci se probudí, ale má svázané ruce. Teprve po chvíli si uvědomí, že ho zajali a omámili ra’zakové. Zrovna ve chvíli, kdy chtějí zabít Broma, z houští vyskočí záhadný mladík a zažene nepřátele. Jeden z nich vrhne dýku a smrtelně Broma zraní. Ten podlehne a zemře. Eragon zjistí, že onen mladík se jmenuje Murtagh. Je to Morzanův syn, syn jednoho z Třinácti Křivopřísežných, Dračích jezdců, kteří zradili a přidali se ke královi. Ale Murtagh se rozhodl, že nebude jako jeho otec začal bojovat proti králově krutovládě.
Eragon se rozhodne, že se vydá k Vardelům, jak by si to přál Brom. Na cestě k nim ho chytí vojáci a zavřou ho do vězení. Tam je omámen. Eragon přestane jíst jídlo, ve kterém mu drogu podávají a za několik dnů je schopen znovu přemýšlet. Za pomoci dračice Safiry a Murtagha se mu podaří uprchnout. Při útěku sebou vezme i záhodnou elfku jménem Arya, o které se mu zdálo.
Nakonec se Eragonovi podaří dostat se k Vardelům. Varuje je před hrozícím nebezpečím od Uralů, kteří se chystají napadnout Varledely. Eragon projde zkouškami v kouzlení a v boji, při nichž se dozví, že elfa, jenž zachránili z vězení, je právě ta, která přinesla Safiřino vejce do Dračích hor.
Při závěrečné bitvě s Urgali a tedy i z království, pomáhá Eragon se Safirou , co jim síly stačí. Eragon prokáže obrovskou statečnost, když se mu podaří zabít Stín Durzu a tím rozhodnout o celé bitvě.





Životopis spisovatele: Christopher Paolini
Hodnocení: (hodnotilo 229 čtenářů)

Ohodnoť tento referát:

(špatný)
(horší)
(průměrný)
(lepší)
(dobrý)



 
 


 
 
Referáty | Čtenářský deník | Životopisy |
Nastavení soukromí | Zásady zpracování cookies

© provozovatelem jsou iReferaty.cz (Progsol s.r.o.). Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.
Referáty jsou dílem dobrovolných přispivatelů (z části anonymních). Obsah a kvalita děl je rozdílná a závislá na autorovi. Spolupracujeme s Learniv.com. Zveřejňování referátů odpovídá smluvním podmínkám. Kontakt: info@ireferaty.cz
Naši partneři: WarThunder.info | Calorie-Charts.info